Rozsudek nad bývalým egyptským prezidentem Mursím byl zpolitizovaný

18. květen 2015

Slovenský deník Sme komentuje rozsudek trestu smrti, který nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími 105 členy Muslimského bratrstva v sobotu vynesl soud v Egyptě.

Obvinění byli potrestáni za zorganizování hromadného útěku z vězení v roce 2011 a za spiknutí s palestinským hnutím Hamás a libanonským Hizballáhem při jeho plánování.

„Samozřejmě se můžeme jen stěží vyjádřit k otázce spoluviny někdejší hlavy egyptského státu Muhammada Mursího na zabíjení, ke kterému došlo během vězeňské vzpoury v roce 2011.

Ale – taktéž bývalému – prezidentovi Husnímu Mubárakovi, který si ve vězení odseděl jen tři roky za korupci, byla udělena milost.

A už kontrast obou rozsudků nemůže nechat nikoho na pochybách, že v Egyptě nejde o hledání spravedlnosti, ale jednoduše o likvidaci politických odpůrců,“ píše Sme.

Německý list Die Welt připomíná, že Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách, které se uskutečnily po pádu Mubárakova autoritářského režimu.

Čtěte také

Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

„Více či méně demokraticky zvolený prezident je autoritářským státem odsouzen k smrti – a všechny to nechává chladnými,“ podivuje se Die Welt a dodává: „Více zpolitizovaný už přitom tento proces ani být nemůže.“

Rozsudky podle německého deníku ve vší své drastičnosti ukazují, do jaké míry je egyptská justice součástí tamního vojenského režimu.

Proti čemu že to egyptské soudnictví vlastně bojuje, názorně dokládá už seznam právě odsouzených osob: jsou mezi nimi představitelé poklidné opozice, studenti, novináři a akademici. Všichni mají společné to, že kritizovali vojenský režim.

„Každý, kdo mlčí k rozsudku nad Mursím, tím mlčky přechází také všechny tyto oběti politické zvůle. Právě ti, kteří se jinak tak hlasitě vyslovují pro západní hodnoty, demokracii a právní stát, by přitom měli být rozsudkem pobouřeni,“ podivuje se Die Welt.

Jako všechny ostatní hrdelní rozsudky musí i sobotní tresty potvrdit velký muftí, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi. Konečný verdikt by měl soud ohlásit 2. června.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio