Rozpuštění separatistické organizace ETA je důležitý a symbolický krok, myslí si hispanistka

23. duben 2018

Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), nechvalně známá teroristickými útoky ve Španělsku, bude po více než 60 letech definitivně rozpuštěna. Organizace vyhlásila klid zbraní už v roce 2010 a na začátku května by mělo dojít k oficiálnímu ukončení činnosti.

Ozbrojená nacionalistická organizace byla založena v roce 1959 za vlády Francisca Franca a násilím usilovala o odtržení Baskicka od zbytku španělského státu. ETA ale ve své činnosti pokračovala i v demokratických letech po Francově smrti a v 80. a 90. letech organizovala další teroristické akce.

Čtěte takéBaskická ETA ohlásila definitivní konec násilí

Hispanistka Barbora Valíšková z katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové vysvětluje, že sami Baskové dlouhodobě odmítají násilí. V důsledku toho postupně došlo ke schizmatu v samotné organizaci a následnému odtržení politického křídla. „ETA jako taková je i v samotném Baskicku v podstatě delegitimizována,“ dodává.

Samotné rozpuštění organizace Baskicko a jeho svoboda je podle Barbory Valíškové důležitým symbolickým krokem, byť je ETA v rozkladu prakticky už od roku 2010. Během let 2007 až 2011 přišla skupina separatistů v důsledku masivního zatýkání a úspěšné protiteroristické politiky španělského státu o hlavní lídry a postupně se omezila jen na úzkou skupinku radikálů.

Čtěte takéBaskická ETA plní slib totálního odzbrojení. Policii předala seznam úkrytů zbraní

„V mírovém procesu se angažovala celá řada osobností, které dlouhou dobu trvale apelovaly na španělskou vládu, aby se také zapojila do mírových procesů. Nicméně vláda v čele s Mariano Rajoyem dlouhodobě odmítá jakékoli vyjednávání s teroristy. Což po dlouhou dobu nepřispívalo k lepšímu průběhu,“ říká Barbora Valíšková.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio