Rozpoznat falešné fotky nebo záběry je těžší, než si myslíme

2. srpen 2017

Časopis Quartz zaujala studie, podle níž se nám moc nedaří rozpoznat pozměněné fotografie. Studii vypracovali psychologové z University ve Warwicku. Účastníci jejich pokusu dokázali falešné snímky odhalit jen asi v šedesáti procentech případů. Nedařilo se jim chybu odhalit, dokonce ani když jim vědci řekli, že fotky jsou upravené. Dokázali jen říct, zda se změnilo pozadí snímku nebo světlo.

Počítačový odborník Hany Farid , který se na studii sám nepodílel, vidí výsledky této práce jako inspiraci pro práci s informacemi do budoucna. Věnuje se práci s daty s cílem odhalit pravdu v digitálních nahrávkách, ať už jde o videa nebo audionahrávky, které někdo upravil. A také vyvinul software, který na drobných rozdílech v pixelech rozpozná falešné fotografie.

Odhalení podvrhu je možné cvičit

Podle Farida můžeme svou schopnost odhalovat falešné fotografie zdokonalit pomocí následujících tipů. V první řadě nesmíme příliš věřit vlastnímu úsudku. Chybu dělají ti, kdo si věří až příliš. Náš mozek a zrak vnímá řadu detailů správně, zvláště pokud nám v evoluci pomáhaly přežít, třeba dobře poznáme tvář přítele od někoho cizího, ale drobné změny na snímku, třeba špatné stínování, odhalí spíš počítač.

Snadno se upravují osamělé předměty na jednotném pozadí, píše server Quartz. Těžší to je na snímcích, kde se předměty vzájemně dotýkají nebo jsou navázány na řadu dalších. Podle Farida je také poměrně snadné nechat lidi nebo předměty zmizet. Dělá se to tak, že někdo nakopíruje jiné části pozadí, kterými je překryje. Snadno se také manipuluje se zrnitými nebo jinak nekvalitními fotkami.

Mozek nepozná vždy podvrh

Náš mozek tak snadno nevidí detaily a dojde k chybnému závěru. A pak je dobré přemýšlet o tom, co je na záběru. Snímky žraloků bývají obvykle podvržené. Farid se svým týmem pracuje se softwarem, který odhalí změny v pixelech neviditelné pro lidské oko, třeba pokud se nepřirozeně opakují. Nebo dokáže spočítat, kde by se měla zhoršit světelnost videa kvůli slunečnímu svitu.

Říká, že sice možná nerozpoznáme dobrý falzifikát, ale alespoň poznáme ty špatné. Někdy může mít zmanipulovaný snímek třeba jen příliš perfektní pozadí.

Více zdrojů znamená jistější informaci

Další doporučení zní ověřit si zprávu, k níž snímek patří, z více zdrojů. Pokud nás nějaká fotka překvapí, je stejně tak důležité podívat se na další snímky z důvěryhodného zdroje. Pokud ho neznáte, Farid radí zkusit si rychle prohledat, kde jinde se daný příběh nebo záběr objevily. Tak se dá například zjistit, jestli se objevil daný snímek poprvé, nebo jestli patří k některé předchozí události.

Počítačový odborník Farid ale zároveň varuje před přehnaným skepticismem. Pokud zpochybníme všechno, můžeme přehlédnout informaci, která je důležitá a pravdivá, uzavírá svůj článek server Quartz.

autor: mam
Spustit audio