Rozpadla se jedna z největších kolonií tučňáků císařských. Příčinou je podle vědců klimatická změna

Tučňák císařský může zadržet dech až na 20 minut a ponořit se do hloubky přes 550 metrů.
Tučňák císařský může zadržet dech až na 20 minut a ponořit se do hloubky přes 550 metrů.

Vědci z Britského centra pro výzkum Antarktidy odhalili zmizení kolonie prostřednictvím satelitních snímků. Tučňákům znemožnilo kladení vajec oteplení, kterému podlehla část Bruntova ledovce. Ten byl pro kolonii domovem.

Kolonie tučňáků císařských, která obývala Bruntův ledovec v antarktickém Halleyově zálivu, čítala desetitisíce párů. Ledový šelf ale v roce 2016 zeslábl natolik, že se začal propadat, což tučňákům znemožnilo klást vejce.

Tučňáci císařští jsou největšími z řádu tučňáků. Pro kladení vajec a vyvádění mláďat potřebují v období od prosince do dubna dostatečně silný led.

Kolonie se tak rozpadla a tučňáci se podle vědců nepokusili o její obnovení. Místo toho se zřejmě část párů přesunula do jiné, asi 50 kilometrů vzdálené kolonie. V té totiž odborníci naopak zaznamenali nárůst populace. 

Peter Fretwell z Britského centra pro výzkum Antarktidy je přesvědčen, že zmizení kolonie bylo jen otázkou času. Bruntův ledovec totiž dál praská a lze očekávat jeho oddělení a následnou zkázu.

Kvůli podobným změnám prý hrozí, že do konce století vyhyne polovina až tři čtvrtiny tučňáků císařských.

Spustit audio
autoři: Zdeněk Novák, Zuzana Marková

Související