Rozmělnit pravomoci prezidenta k České národní bance je rozumné, radí odborářský ekonom Šulc

17. březen 2015

Prezident Miloš Zeman opakovaně kritizuje Českou národní banku za její měnovou politiku a devalvaci koruny. Bankéře loni nepřímo obvinil, že jim jde o vlastní prospěch.

„Prezidenta Zemana známe jako člověka, který si nenechá ujít příležitost ventilovat své postoje a názory,“ uvedl v pořadu Pro a proti makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Šulc.

Podle něj se prezidentem komentovaná problematika bezprostředně dotýká každého člověka v této zemi v tom, jak je jeho příjem navázán na rozhodnutí ČNB.

Šulc klade hlavní důraz na komunikaci České národní banky, a rozděluje její strategii do dvou etap: do rozhodnutí o intervenci a po něm.

První etapu hodnotí velmi přísně. „Komunikace samotného rozhodnutí byla katastrofální, naprosto zmatená, nekoncepční. Byla to čirá zoufalost,“ vzpomněl makroekonom.

Druhá etapa, která trvá do současnosti, je o dva řády transparentnější, otevřenější, pravidelnější, chválí Šulc.

Je ale v souvislosti se Zemanovými výroky na místě omezení jeho pravomocí ve vztahu k ČNB, včetně jmenování jejích členů, o kterém se i hovořilo v Poslanecké sněmovně?


Šulc: „Myšlenka, že bychom měli nějakým způsobem rozmělnit pravomoc prezidenta, mi připadá rozumná. Podle zásady víc hlav víc ví.“

Europoslanec a bývalý člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer připomíná, že prezident i vláda jsou tradičně zdrženliví ve svém hodnocení centrálních bank.


Niedermayer: „Dokážu si představit, že kombinace pravomoci prezidenta, Senátu a zejména veřejného slyšení kandidátů na členy bankovní rady by byla užitečná, aby bylo sníženo riziko, že najednou se jmenující instituci podaří obrátit ČNB vzhůru nohama.“

„Patří k dobrému zvyku, že měnovou politiku lidé z vlády nekomentují, protože za prvé dali zákonem Centrální bance pravomoci o ní rozhodovat, a každé zpochybňování a kopání do kotníku snižuje její účinnost,“ vysvětlil europoslanec.

Takové výroky rozkývávají směnný kurz, dodal Niedermayer. „A můžeme spekulovat o tom, jestli toto rozkývání není úmyslné ve prospěch někoho.“

V oblasti měnové politiky stojí centrální banka na velmi vysoké kvalitě vnitřních analýz, suverenitě a kvalitě lidí, kteří je připravují, tvrdí bývalý člen bankovní rady.

„Když lidé přijdou do bankovní rady, tak první co zjistí je, že analýzy jsou velmi kvalitní, těžko se zpochybňují, a to omezuje jejich prostor přicházet s nějakými novými brilantními idejemi, jak měnovou politiku provádět.“

Současný stav centrální banky hodnotí europoslanec velmi dobře.

„V Čechách jsme v neobvykle dobré pozici. V okolních zemích jsem zažil situace, kdy co centrální banky přišly nové politické garnitury, ty si tam přivedly své kamarády, a opravdu se jim podařilo část banky a její práce obrátit vzhůru nohama,“ pochválil Luděk Niedermayer.

autoři: luv , oci
Spustit audio