Rozkvetly první mečíky. Ve váze vydrží i čtrnáct dnů

19. červenec 2018

Mečíky jsou okrasou mnoha zahrad na přelomu července a srpna. Letos vykvetly s malým předstihem. Jejich velkou výhodou je to, že vydrží velmi dlouho ve váze.

„Mečík neboli gladiol je úžasná květina. Je to stálice. Není sice nikdy první, ale právě v této době jí málokdo odolá. Ve štíhlé váze se totiž dlouhý gladiol nádherně vyjímá,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký.

Pěstování mečíků není úplně bez práce

Pěstování mečíků není zase tak složité. Je to ale hlíznatá rostlina a její hlízy zimu v půdě nepřežijí. Podobně jako jiřiny se musí hlízy na podzim vyndat a na jaře zase vysadit do země. Gladioly mají rády světlo a propustnou zem.

Výstava mečíků

Kuriózní dotaz posluchačky Zdeny z Budislavy

Paní Zdena zakoupila šedesát hlíz mečíků, které vloni vykvetly krásnou žlutou barvou. Na podzim je vyndala ze zeminy, na jaře znovu zasadila a světe div se, mečíky jsou letos červené! Jak je to možné?

František Hlubocký odpovídá: „Šlechtění je velmi složité. Trvá osm až deset let, než vznikne nová odrůda. Je možné, že dědeček gladiol byl červený. Pokud ale chceme žlutou barvu, musí se dědeček v rámci šlechtění vyřadit. A tak dlouho se vyřazuje, až zůstane odrůda žlutá.“

Jenže pak si ji někdo koupí, zasadí do jiné zeminy na své zahradě, a mladý mečík se najdenou rozvzpomene na své předky, a může se výjimečně stát, že prostě vykvete červeně. Po dědečkovi… Genetika je úžasná věc.

Spustit audio