ROZHOVOR: Ostrava už dávno není černá, vzkazuje ředitelka festivalu Colours of Ostrava

14. červenec 2016

Návštěvnost je důležitá jen pro novináře, my řešíme hlavně kvalitu a spokojenost návštěvníka, odpovídá ředitelka známého hudebního festivalu v Interview Plus. Letos tak čísla návštěvnosti ani zveřejňovat nehodlá. Co všechno stojí za organizací tak velké akce, jako je Colours of Ostrava?

„Jsme už v plné práci. V tuto chvíli běží program už na pěti scénách Hlubiny,“ říká o festivalu Holušová a jak dodává, tento jedinečný festival není ani letos „jen“ hudební, ale přivítá i přes 150 řečníků na tzv. Meltingpot, tedy setkání velmi zajímavých osobností z celého světa, kteří budou diskutovat v průběhu následujících šesti dní například o podobě současné hudební scény.

COLOURS V ČÍSLECH: ► 20 scén, 350 programových bodů, 76 zahraničních a 54 domácích kapel a hudebníků, 150 osobností z 19 zemí na Meltingpotu, 1 600+ umělců, členů kapel, divadel, diskutujících atd.

Když se podíváte, jak vypadal festival před 15 lety a jak vypadá dnes – co vidíte?


Je důležité, aby festival měl svého ducha a jeho návštěvníci mu rozuměli. Pokud se ta sdílnost setká s tím záměrem tvůrců, pak vznikne něco unikátního. Zlata Holušová

„Nebylo to malé od počátku a ihned to byl mezinárodní festival s velkým přesahem, zejména do worldmusic a jiných žánrů. Dnes jsme v Evropě oceňování právě pro ten eklekticismus, jsou zde velice různé žánry, které jsme ještě promíchali s divadly a výtvarným uměním a na festival přijíždějí lidé, kteří to umí ocenit.“


Přes 43 000 lidí loni navštívilo Colours of Ostrava. Letošní 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu začíná 14. července. I letos se bude konat v unikátním areálu bývalých vysokých pecí. Britský deník The Guardian zařadil Colours mezi 10 nejlepších festivalů v Evropě. V následujících čtyřech dnech se na dvaceti scénách představí 76 zahraničních a 54 domácích kapel a hudebníků, což čítá přes 1600 umělců. Jak se z malé lokální akce stala kulturní událost přesahující hranice regionu? Kam ještě může festival růst?

Někteří lidé říkají, že festival už není, co býval. Jak na to reagujete?

„To je to samé, jako když vám někdo řekne, že nejlepší kapela byla, když mu bylo dvacet. Vemte si, že festival má 15 let a tehdy ti lidi byli mladší a bylo jim míň. Lidé v sobě mají velkou dávku sentimentu a žít s tím festivalem a udržet s ním krok těch patnáct let, to není jednoduché,“ říká s úsměvem Holušová.

Colours má rozpočet přes osmdesát milionů. Jak složité je shánět podporu?

„Není to nic jednoduchého a je to naše každoroční hlavní bitva a narůstající rozpočet způsobuje snaha o co nejlepší technické zabezpečení celého festivalu, o co nejbezpečnější průběh a celý servis. Musím bohužel konstatovat, že v rámci Evropy máme obrovskou konkurenci a odráží se to na stále vzrůstajících cenách kapel.“

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus. Co například požadují hvězdy festivalu pro své pohodlí? A jak reagují naopak na Ostravu a její okolí? Které kapely si nemůže festival dovolit?

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.