Rozbitý automat na kávu? Kdepak, jen šetří energii

Nové automaty na filtrovanou kávu se od čtvrtka musejí automaticky vypínat, aby ušetřily energii. Vyplývá to z nového nařízení Evropské unie, které podle britského deníku Times vstoupilo v platnost k prvnímu lednovému dni.

Zařízení na překapávanou kávu s filtrem bez izolace musejí vypínat do 40 minut, zatímco kávovary na espresso mají 30minutovou lhůtu.

Podle Timesů spadají tato nařízení pod novou „ekodesignovou“ směrnici, která má za cíl zpomalit oteplování planety a ušetřit účty za elektřinu.

„Stoupenci odchodu Británie z Evropské unie okamžitě označili nařízení za absurdní,“ píší Timesy.

„Bruselský diktát nás teď donutí pít vlažnou a nechutnou kávu,“ uvedlo hnutí Get Britain Out.

Evropská komise se brání tvrzením, že izolované kávovary zůstanou po dobu 40 minut dostatečně horké, a kafe z neizolovaných je po uplynutí této lhůty beztak nepoživatelné.

Komise tvrdí, že nové směrnice ušetří u každého automatu po dobu jeho životnosti v přepočtu až 1200 korun. Další tisícovku každoročně ušetří každá domácnost.

Mají-li však pravidla fungovat, je třeba přikoupit k dosavadnímu vybavení také modemy a televizní připojení.

Evropská unie rovněž zpřísnila pravidla pro uvádění energetických štítků na uvedených produktech a vyžaduje, aby byly od 1. ledna 2015 povinně štítkovány i odsavače par, elektrické a plynové trouby.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio