Rostlinná "Noemova archa" bude uchovávat semena z celého světa

24. září 2010

Krypta vykopaná v jedné hoře na norských ostrovech Svalbard v Atlantickém oceánu se stane Noemovou archou pro rostliny, která uchová semena z celého světa, aby tak zajistila jejich záchranu v případě přírodní nebo civilizační katastrofy.

Tak to alespoň předpokládá Cary Fowler, hlavní autor projektu "krypty na konci světa" a výkonný tajemník Světového fondu pro diverzitu plodin. Fowler vysvětluje, že toto zařízení, které počítá v první fázi s příspěvkem tří milionů dolarů od norské vlády, tvoří součást světové strategie ochrany potravinových zásob planety, jelikož obsahuje semena klíčových plodin celého světa, od rovníku až k nejvyšším zeměpisným šířkám.

Krypta se semeny bude umístěna v hloubce asi 50 metrů a umožní znovu obnovit plodiny, které zmizí v budoucnu následkem přírodních fenoménů, jakými jsou změny klimatu a ostatní "katastrofy" (cunami, zemětřesení, hurikány). "Hlavní myšlenkou 'archy' je, že semena se využijí pouze v případě, že všechny ostatní zdroje budou zničeny nebo vyčerpány," zdůraznil otec projektu.

"Velká část světových genetických bank se nachází v rozvojových zemích a jsou tak vystaveny hrozbě jak nedostatku financí, tak katastrofám přírodním i civilizačním," vysvětluje norský ministr zemědělství.

Vzorky se budou uchovávat v černých krabicích, které budou zmraženy na teplotu mezi -10 a -20 °C, a zůstanou uvnitř krypty v perfektním stravu nejméně stovky let. Podle Fowlera je přežití vzorků zajištěno i v případě výpadků elektřiny, neboť arktický permafrost funguje jako přírodní lednice. Také odlehlost krypty, která bude dokončena v roce 2007, plot a těžké bezpečnostní dveře činí toto místo tím "nejbezpečnějším na světě".

Světový fondu pro diverzitu plodin, mezinárodní nezisková organizace, doufá získat v příštích letech peníze na údržbu zařízení od různých států světa. V současnosti je projekt podporován pěti severskými zeměmi, v budoucnu by to mělo být asi 160 států.

Podle fondu je přežití některých jedinečných variet plodin ohroženo a jejich situace je kritická zejména v důsledku klimatických změn.

autor: Ladislava Filipová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka