Roste zájem o antidepresiva i léky na demenci. Klesá spotřeba i cena antibiotik

3. únor 2015

Češi nejvíce užívají léky na kardiovaskulární choroby. Čtvrtina lidí pravidelně bere tablety na srdce. Léky na tyto nemoci zdravotníci předepisují nejčastěji.

Nejdražší jsou pro české pacienty stále cytostatika na onkologická onemocnění. Vyplývá to z podrobných statistik datových žurnalistů Českého rozhlasu. Celkové náklady na léky za posledních deset vyrostly o třetinu.

Vloni distributoři dodali do lékáren léčivo za 55 miliard korun. Podobně vzrostlo užívání antidepresiv. Spotřeba se u nás za deset let ztrojnásobila. Kromě toho pacienti berou více antipsychotik a léků proti stařeceké demenci.

Bylo to náhlé. Když paní Vlasta jela na kole, najednou se jí zatmělo před očima a spadla. Za ztrátou vědomí mohla být podle lékařů porucha srdečního rytmu. Kardiovaskulární onemocnění patří v Česku mezi nejčastější a na tyto choroby se spotřebuje nejvíce léků. Vloni dodali distributoři do lékáren kardiovaskulární léčivo za 7 a půl miliardy korun.

Podle Věry Adámkové, přednostky Pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEMu jsou kardiovaskulární léčiva předepisována víc než je potřeba. „Pacienti chtějí mít krabičku na chatě, u dětí... Víme, že vysokým krevním tlakem trpí u nás ve vyšších věkových kategoriích 50 – 60 procent lidí, to je velké číslo.“

Nový akutní příjem pražského IKEMu

Důvodů, proč tolik lidí trpí vysokým krevním tlakem, je několik, vysvětluje docentka Adámková. „Příčina je multifaktoriální. Je to dysregulace celého mechanizmu, to je 95 procent případů. Zbylých 5 procent je důsledkem nějaké jiné choroby.“

V posledních letech se posunul výzkum a vývoj léčiv v oblasti kardiologie. Zlepšily se metody léčby. „Jsme schopni léčit stavy, které jsme před 25 lety léčit neuměli. Dochází k přežívání závažných akutních stavů. Mnohé tyto choroby umíme léčit, držet v určitých mantinelech, ale neumíme je vyléčit.“

Mezi ta nejdražší léčiva patří v Česku cytostatika. Vloni jich distributoři prodali za 11 miliard korun. Důvody vysvětlil Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. „Jsou to přípravky patentově chráněné, inovativní, originální, proto jsou náklady vysoké.“

Často varují lékaři před zneužíváním antibiotik. Spotřeba těchto léčiv neroste, naopak klesá i cena. „Tato oblast je jedna z nejrizikovějších do budoucna i pro Evropu.“

Naopak dvojnásobně vyrostla za posledních deset let spotřeba antivirotik. Na tuto oblast se ve světě zaměřovaly vědecké týmy a vyvíjely se nové látky. Mezi badateli byli i Češi s chemikem Antonínem Holým, kterého celosvětově proslavila antivirotika proti AIDS a žloutence typu B.

stres

Běžnou výbavou českých domácích lékárniček se v posledních letech stala antidepresiva. Jejich spotřeba se za deset let ztrojnásobila. Jen loni distributoři dodali do lékáren a nemocnic přípravky proti depresím za 960 milionů korun.

Podle psychiatrů se na růstu těžkých depresí podílí i hektický životní styl. Většinou to začíná nenápadně. Vyčerpání, nespavost, nechuť k jídlu. Brzy lidé ztratí zájem o koníčky, přátele, rodinu. A cítí beznaděj. Nakonec skončí na antidepresivech.

„Podle studie z USA mezi lety 1991 a 2001 se výskyt deprese v populaci zdvojnásobil,“ říká psychiatr Jiří Raboch. Práce, strach ze ztráty zaměstnání, finanční problémy, stres, málo pohybu. To vše přispívá k tomu, aby člověk nakonec vyhledal lékařskou pomoc.

Pravidelně bere léky zhruba pět procent populace. „Pokud je deprese včas zachycena, je to dobře, včasné nasazení léčby pomůže včas překonat lidem onemocnění, nerozvine se do těžších fází,“ vysvětlil Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Právě včasná diagnostika může být také jednou z příčin, proč roste spotřeba antidepresiv, doplňuje psychiatr Jiří Raboch. „Deprese se častěji diagnostikuje a častěji správně léčí.“

Jiří Raboch

Nejčastěji antidepresiva předepisují praktičtí lékaři, na druhém místě psychiatři, pak jiní specialisté. Lidí, kteří si antidepresiva shánějí jinak, je poměrně málo, zhruba 2 procenta. Deprese může člověka postihnout v kterémkoli věku. Tedy i v dětském.

V předškolním věku trpí depresí asi jedno procento dětí, ve školním věku asi čtyři procenta a u dospívajících se to zvyšuje na 4 až 8 procent. Platí, že deprese častěji postihuje ženy než muže a že je chorobou středního věku

O třetinu vzrostla spotřeba léků proti demenci, říká psychiatr Jiří Raboch. „Lidé žijí déle a s přibývajícím věkem pravděpodobnost vzniku demence narůstá.“

Spotřeba bude nadále zřejmě stoupat. Právě do vývoje nových léčiv proti stařeckým demencím investují výzkumné týmy společně s firmami v posledních letech desítky milionů korun.

autoři: pbe , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.