Romeo a Julie z pravěku

16. únor 2007

Italští archeologové objevili kosterní pozůstatky dvou lidí, kteří byli pochováni před pěti až šesti tisíci lety. Pozoruhodné na tomto nálezu je, že obě kostry ležely v pevném obětí.

"To je něco zcela mimořádného," říká Elena Menotti, vedoucí skupiny archeologů, kteří provádějí vykopávky poblíž severoitalského města Mantova před plánovanou výstavbou tunelu. "Vědci dosud nenašli pozůstatky lidí z období neolitu, které by byly pochovány v takové poloze."

Archeologové předpokládají, že jde o muže a ženu, i když jejich pohlaví ještě nebylo možné určit. Téměř jisté však je, že zemřeli mladí, protože jejich zuby jsou ve velmi dobrém stavu. Informuje o tom MSNBC s odkazem na agenturu ANSA. (Odkaz obsahuje video.)

Odborníci v laboratoři by teď měli určit přesný věk obou lidí a dobu, kdy byli pohřbeni, stejně jako příčinu smrti. U těla, které s největší pravděpodobností náleželo muži, objevili vědci v oblasti krčního obratle kamenný hrot šípu. V boku ženy zas kamennou čepel. To však ještě neznamená, že jde o zbraně, kterými byli tito lidé zabiti. Podle archeologů může jít pouze o předměty, které mohly být součástí pohřebního rituálu.

Proč byl pár pohřben v této výmluvné poloze, se můžeme jen dohadovat, každopádně už teď se mu začalo říkat "Pravěcí Romeo a Julie". Nabízí se možnost, že oba mladí lidé zemřeli společně, archeologové však nevylučují, že zemřel pouze muž a žena s ním byla zaživa pohřbena.

Vědci by chtěli předat tento nález Národnímu muzeu v Mantově, aniž by od sebe pár oddělili. Běžná praxe je, že se kosti vyzvednou jednotlivě a později se opět dají dohromady, v tomto případě však archeologové udělají výjimku. Chtějí vyříznout celý kus země a zachovat polohu, v níž byl párek koster objeven.

Tuto a další aktuality z oblasti historie si můžete poslechnout také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 16. 2. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.