Roman Prymula (za ANO): Možná jsem nebyl v létě dostatečně důrazný. Omlouvám se

16. říjen 2020
Výrok týdne

V úterý – tedy den poté, co vláda oznámila zpřísnění protiepidemických opatření – vystoupil ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula s projevem.

V něm apeloval, abychom respektovali nařízení a tím mu pomohli porazit koronavirus. Za svou řeč sklidil, alespoň na sociálních sítích, převážně chválu, mimo jiné proto, že se omluvil.

Možná jsem nebyl v létě dostatečně důrazný a netrval jsem na opatřeních, která by nás chránila před druhou vlnou. Možná jsem měl více apelovat na lidi tak, jako to umí jiní. Neudělal jsem to a omlouvám se vám za to. Mým oborem je medicína a epidemiologie. Nejsem bezchybný.
Roman Prymula

Ministr měl původně promluvit už v pondělí večer. Média byla předem upozorněna, redaktoři a editoři očekávali projev, ale zpráva o jeho odložení přišla jen několik minut před plánovným začátkem.

Je to zvláštní

O čem to svědčí? Prymula se omluvil, požádal o dodržování vládou nařízených opatření. Jak to na lidi zapůsobilo? „Pokud veřejnost čekala na omluvu, tak ji měla dostat spíš od premiéra,“ odpovídá politolog Miloš Gregor. Omluva od Prymuly je prý zvláštní, protože v létě nebyl v pozici, aby mohli ovlivňovat vývoj pandemie v Česku.

Ministrem je totiž až od září, do té doby byl vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, do konce května pak náměstkem ministra zdravotnictví. Gregor už dřív taky řekl, že „podle obsahu a stylu je patrné, že projev psala ta samá osoba, co je píše Babišovi. Jen Prymula umí o něco lépe číst než Babiš“.

A Výrok týdne analyzujeme právě s politologem z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Milošem Gregorem. Ptá se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související