Roman Polanski chystá velkofilm o Dreyfusově aféře

4. červenec 2014

Stejně jako před lety, kdy Roma Polanski ve Varšavě natočil drama Pianista, chce právě v Polsku zrealizovat další významný velkofilm. Tentokrát o Dreyfusově aféře. Téma pro Mozaiku a Dagmar Langovou.

S největší pravděpodobností natočí Roman Polanski svůj nový film v jihopolském Krakově. Režisér, který brzy oslaví jedenaosmdesátileté narozeniny, si na srpen podle polských médií pronajal v centru Krakova byt. Mimo jiné i proto, aby svým dětem ukázal místo, kde žil. Právě do krakovského ghetta byl totiž s rodinou na začátku druhé světové války sestěhován poté, co se jeho rodiče o tři roky dříve vrátili z Paříže kvůli rostoucímu antisemitismu. S pomocí otce jako dítě z ghetta uprchnul, a zachránil si tak život.

Američané ho stále stíhají

Do Paříže se vrátil po roce 1962, kdy slavil ve světě úspěchy s filmem Nůž ve vodě. Jeho kariéra strmě stoupala díky snímkům jako Hnus, Čínská čtvrť a Rosemary má děťátko. Až do chvíle, kdy byl ve Spojených státech ke konci 70. let obviněn ze sexuálního deliktu. Utekl zpátky do Francie, ale americké úřady ho stíhat nepřestaly. Je tedy možné, že se Polanského nejnovější snímek v Polsku natáčet nebude. Tedy pokud se země nezaručí, že režiséra nevydá.

Dalo by se říci, že Polanskému nic hrozit nemůže – vždyť ve Varšavě už točil film Pianista. Jenže v roce 2009 byl při přebírání jedné z mnoha cen zatčen ve Švýcarsku – právě na žádost USA. Tehdy se velmi zkomplikovalo dokončování thrilleru Muž ve stínu, i když Polanski nakonec vydán nebyl.

Rozpočet nového snímku se odhaduje na 35 milionů eur

Není divu, že producenti chtějí mít jistotu, že natáčení nic nenaruší. Poláci se dušují, že na návrat Polanského jsou pyšní. Zdá se, že nakonec vše klapne a příští rok na jaře se začne točit. Ostatně produkce již potvrdila, že technické zázemí v Krakově splňuje nároky filmu, kterým se Roman Polanski vrátí k otázkám antisemitismu.

Hlavním hrdinou thrilleru, který se odehrává na přelomu 19. a 20. století, má být plukovník Picquart. Ten vedl vyšetřování v kauze židovského důstojníka Alfreda Dreyfuse obviněného na základě zfalšovaných důkazů ze špionáže pro Německo. Ale podle filmařů nejde jen o historii, chtějí poukázat na nespravedlnost a hony na čarodějnice, které přetrvávají dodnes.

autoři: Dagmar Langová , Karel Kratochvíl
Spustit audio