Rok pod rouškou. Události, které zasáhly všechny

31. leden 2021

Každý se s opatřeními proti šíření pandemie srovnával po svém. Národ se od svornosti, tleskání zdravotníkům a šití roušek během roku rozdělil na více táborů. Dokumentární mozaika příběhů z průběhu pandemie covid-19.

Připravili: Daniel Kupšovský, Ivan Studený, Tereza Reková, Magdalena Šorelová, Martina Pouchlá, Šimon Švub, Markéta Oddfish Nešlehová, Kateřina Mikulcová, Tereza Hronová, Anežka Šujanová
Zvukový design: Adam Voneš
Hudba: Tomáš Háček
Natočeno: v roce 2020

Ať už odborníci, politici nebo běžní občané, každý si koronavirovou krizi začal vykládat po svém. Skutečných příběhů se kolektivu dokumentaristů z celé republiky podařilo během roku natočit na dvě a půl hodiny vyprávění. Poslechněte si je během pěti lednových nedělí.

Tým dokumentaristů

Když vláda České republiky dne 15.3.2020 na půlnoční tiskové konferenci oznámila nouzový stav a zákaz volného pohybu osob, dohodli jsme se s kolegou Ivanem Studeným, že oslovíme kolegy a externí spolupracovníky aby začali natáčet příběhy z karantény.

Připojilo se k nám sedm dokumentaristů z krajů Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského, Středočeského, Jihočeského a z Prahy. Ti během několika dnů začali natáčet rozhovory a situace, které byly ovlivněny onemocněním covid-19 a snahou o potlačení pandemie v Česku. Natáčeli v průběhu celého roku.

Příběh ženy, která patřila k prvním nakaženým

Šimon Švub zachytil den po vyhlášení nouzového stavu uzavření Uničova a Litovle, kde bylo nejvíce případů podezření na onemocnění koronavirem. Telefonicky se spojil s lidmi, které hlídala armáda a zachytil i příběh paní Hemzalové, která měla příznaky a potřebovala ošetřit v nemocnici.

Vzhledem k tomu, že v té době neměly nemocnice dostatek ochranných prostředků, testovací sady ani vytvořený systém jak nakládat s potenciálně infekčními pacienty, musela čekat venku před nemocnicí, aby se nakonec dozvěděla, že má jet domů a vzít si paracetamol.

Šití roušek a výroba desinfekce 

Naprostý nedostatek hygienických ústenek v celé republice způsobil vlnu solidarity, a kdo mohl, začal šít roušky. Šilo se v zavřených divadlech, krejčovstvích, textilních závodech a také doma.

O distribuci se starali dobrovolníci, kteří přišli z důvodu opatření o práci ale i ti, kteří práci měli a cítili potřebu pomáhat ve volném čase. Chemičky a lihovary začaly vyrábět desinfekce a další dobrovolníci je rozváželi do zdravotnických zařízení, pečovatelských domů a všude, kde byly potřeba. Tyto příběhy zaznamenaly Magdalena Šorelová a Markéta Oddfish Nešlehová.

Příběhy lidí, které ovlivnilo omezení cestování

Dalším tématem, které hýbalo českým mediálním prostorem a někomu i žlučí, byla nemožnost vycestovat nebo se vrátit domů ze zahraničí. Martina Pouchlá o tom natočila dva časosběrné příběhy. První byl o Kristýně, kterou pandemie na několik týdnů oddělila od přítele, který zůstal v Británii.

Druhý by deníkem cestovatele, který pobýval v době vyhlášení opatření v jihovýchodní Asii. Ten se díky nemožnosti vrátit se domů stal během jarního lockdownu zcela nečekaně majitelem kokosové plantáže na Filipínách.

Ztráta čichu a strach z nakažení blízkých

Tereze Rekové se podařilo v Brně a Ostravě natočit příběhy lidí, kteří prodělali covid-19. Popisují v nich příznaky nemoci a aspekty, které ji provázejí. Například strach z toho, že nemocní nakazí rodiče či prarodiče, nebo naopak strach kamarádů a kolegů se s nemocnými stýkat i po vyléčení. Nechybí ani humorné historky o tom, co může způsobit ztráta čichu.

Vox populi o pandemii covid-19

V poslední fázi seriálu se zabýváme druhou vlnou pandemie a změti protichůdných informací a dezinformací, které ji provázejí. Formou vox populi se dozvídáme, co si myslí široké spektrum respondentů o vzniku viru či o opatřeních, které zavádí naše vláda.

Zvukově se přeneseme i mezi demonstranty na Staroměstské náměstí, kde dojde k potyčce se zásahovými jednotkami policie nebo na demonstraci 17. listopadu proti vládním opatřením na Národní třídě.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.