Rok od teroristických útoků v Bruselu: Vojáci v ulicích těžko něčemu zabrání, říká novinářka

22. březen 2017

Brusel si dnes připomíná rok od krvavých teroristických útoků. Islámští radikálové při nich na letišti a v metru zabili 32 lidí a stovky dalších zranili. Dalším jejich čin dodnes poznamenává život.

„Změny související s bezpečnostní situací jsou ve městě jasně patrné. Brusel víceméně dál žije vlastním životem, ale člověk si v metru nebo na ulici všimne po zuby ozbrojených vojáků. V současnosti jich je na 1500 a stali se něčím normálním,“ přibližuje novinářka Eva Hrnčířová.

Decentralizace je normální


Lidé si na vojáky zvykli. Zároveň ale vědí, že útočníkovi, který by se chtěl dostat do vagónu metra s kufrem plným výbušnin, by v tom asi nezabránili.Eva Hrnčířová

„Za ten rok se v Belgii mnohé změnilo. Posílil se právní rámec a finanční i lidské zdroje na boj proti terorismu. Na druhou stranu ale vyšetřování loňských atentátů odhalilo řadu nedostatků, které dodnes přetrvávají.“

Jedním z nich je například rozdělení Bruselu do šesti policejních okrsků, mezi kterými často vázne komunikace. Pozůstalí si stěžovali, že policie měla problémy s překladem z francouzštiny do valonštiny.

„Jak si pak asi mají rychle předávat nějaké informace. Proto také jeden z belgických politiků označil Brusel za Achillovu patu bezpečnosti. Ale o tom, že by se vytvořilo nějaké společné velení, o tom se za celou dobu vůbec nemluvilo. Nám to může připadat divné, ale Belgičané považují decentralizaci za přirozenou,“ konstatuje novinářka žijící v Bruselu.

Stát se to může každému


Lidé svou účastí na vzpomínkových akcích chtějí dát najevo soucit s těmi, kdo před rokem přišli o své blízké. Ukázat, že jsou součástí tohoto města a že chtějí, aby už nikdy nic podobného nezažilo.Eva Hrnčířová

V 9 hodin dnes začaly vzpomínkové akce za účasti královského páru, představitelů belgické vlády a institucí Evropské unie. Bude odhalen pomník obětem útoků a sloužena mše v bruselské katedrále.

„Zdálky to možná není vidět, ale útoky belgickou společnost stmelily. Lidé si uvědomili, že na tom jsou všichni stejně. Každému, kdo bude ve špatnou dobu na špatném místě, se to může stát a všichni tu s tímto strachem žijeme. A právě proto se spousta lidí chce těch vzpomínkových akcí zúčastnit,“ dodává Hrnčířová.

autoři: rkr , fin
Spustit audio