Svoboda, Strahov a rock‘n‘roll. Pražský koncert Rolling Stones v srpnu 1995

18. srpen 2020

Byla by to dobrá otázka do soutěže: jaký je návštěvnický rekord na koncertu v České republice? Odpověď překvapí ty, kteří se nezajímají o populární hudbu: 5. srpna 1995 přišlo na druhý český koncert legendárních Rolling Stones na bývalém spartakiádním stadionu v Praze na Strahově 130 tisíc lidí. První koncert se konal před 30 lety 18. srpna 1990.

„Stouni“ zahájili písní Not Fade Away a poprvé se představili bez baskytaristy Billa Wymana, který skupinu opustil v roce 1992. Koncert byl součástí turné Voodoo Lounge. Jako předkapely tehdy vystoupili česká skupina Lucie a irský zpěvák Andrew Strong.

Havel, Klaus a další…

Mezi návštěvníky koncertu byl vedle prezidenta Václava Havla také premiér Václav Klaus a primátor hlavního města Prahy Jan Koukal (členové skupiny tehdy Havlovi věnovali i slavnostní osvětlení Španělského sálu a dalších prostor na Pražském hradě).

Své příznivce kapela potěšila jak hity ze šedesátých let, tak písněmi z alba Voodoo Loungue. Šedesátá léta připomněli Rolling Stones například skladbou z roku 1964 It's All Over Now, stonesovským „protestsongem“ z roku 1968 Street Fighting Man a proslavenou, o rok mladší Honky Tonk Women. Léta sedmdesátá Rolling Stones v Praze prezentovali romantickou Angie a svým vyznáním It's Only Rock'n'Roll či „diskotékovým“ hitem Miss You.

Zpěvák Mick Jagger se fanouškům na začátku předvedl v extravagantním červeném saku, aby později své oblečení několikrát změnil. Jeden z nejznámějších hitů skupiny, Satisfaction, zpíval již v bílém tričku a černých džínách. Po dvouapůlhodinovém vystoupení se skupina rozloučila s příznivci jedním přídavkem a ohňostrojem.

Zablokované centrum

Během koncertu odvezly sanitní vozy několik osob postižených různými zdravotními potížemi. Do půlnoci proběhl koncert vcelku v pořádku. K výraznějšímu incidentu došlo jen krátce po 22. hodině, kdy zhruba 300 lidí bez vstupenek prorazilo zábrany. Oficiální cena vstupenek začínala na 790 Kč.

Po skončení koncertu zablokovali centrum Prahy taxikáři při smlouvání cen jízdného: více než čtyřicet taxíků v Křížovnické ulici znemožnilo průjezd nočních linek tramvají, obdobná byla situace v horní části Václavského náměstí. Asi 450 návštěvníků koncertu nocovalo po jeho skončení na Strahově v bezprostřední blízkosti stadiónu. Ve spacích pytlích, ve stanech či přímo na trávě.

V dokudramatu Terezy Novákové účinkují František Strnad, Robert Finta a Ivo Marták. Režie Peter Gábor.

Slavná britská kapela u nás koncertovala poprvé v roce 1990. Jaké byly její koncerty? O tom si s hudebním publicistou Ondřejem Bezrem povídal Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.