Rodina Trumpova zetě je legendou v Bělorusku, proslavil ji odvážný útěk z ghetta

13. červen 2017

Rodina Jareda Kushnera, zetě amerického prezidenta Donalda Trumpa, je legendou v západoběloruském městě Novogrodek, píše Židovská telegrafická agentura. Novogrodek má 30 tisíc obyvatel a leží na západě Běloruska. Právě z tohoto městečka Kushnerova rodina pochází. A tamní obyvatelé se dnes radují, že Jared Kushner „zvyšuje prestiž“ města.

Jméno jeho rodiny tam znali dávno předtím, než se stal Donald Trump prezidentem. Kušnerovi se za druhé světové války proslavili odvážným útěkem z tamního ghetta, který je považován za jeden z nejodvážnějších projevů židovského odporu proti nacistům.

Jejich čin oslavuje i novogrodecké Muzeum židovského odboje, které bylo otevřeno před deseti lety. To vystavuje i fotografie Jaredova pradědečka Zajdla, prababičky Hindy a jejich dcery Rejchl zvané Rej a jejích dvou sourozenců. Vystavena je i pryčna, na které rodina musela spát, když nacisté nahnali Židy do ghetta v Novogrodku. Ve městě jich tehdy žilo na šest tisíc a tvořili čtvrtinu obyvatel. Nacisté do ghetta zavřeli i 24 tisíc dalších Židů z okolních vesnic.

Podle Mariny Jarašukové, ředitelky novogrodeckého Muzea dějin a regionálních studií, pod které židovské muzeum spadá, byli Kušnerovi před válkou zámožná rodina, která vlastnila několik obchodů v centru. V ghettu pak vymysleli plán útěku, který se zdál velmi nepravděpodobný, ale nakonec se zdařil a umožnil jim přežít holokaust a bojovat proti nacistům po boku židovských partyzánů.

Babička Rej

Hlavní roli v příběhu hrála Jaredova babička Rej, které bylo v době zátahu na Židy šestnáct. Přežila nejméně pět selekcí, po kterých Němci ty méně šťastné postříleli samopaly. Společně s bratrem se postavila do čela odvážného plánu na útěk z ghetta podzemním tunelem. V roce 1982 popsala, jak získávali nástroje na jeho hloubení a informace od nežidů, kteří do ghetta přicházeli s povolením nacistů.

Kopáči schovávali hlínu mezi dvojitými zdmi a na půdách a Rej pomáhala vězňům tunelem uniknout. Měřil skoro200 metrů, byl nejdelší v okupované Evropě a dovedl na svobodu největší počet Židů. Z ghetta se dostalo celkem 350 mužů a žen, kteří se pak v okolních lesích přidali k partyzánům. Jejich asi tisíci-člennou skupinu vedli tři židovští bratři Bielští, o kterých byl v roce 2008 natočen film s názvem „Odpor“.

Lukašenko jako „světová jednička“ v oblasti vzdělávání o holokaustu?

Rej a její bratr Hony měli jako organizátoři útěku právo být mezi prvními, kdo se z ghetta dostanou na svobodu, ale Rej se této výsady vzdala a zůstala s otcem a patnáctiletou sestrou. Toto rozhodnutí jí možná zachránilo život, stejně jako sestře a otci, který byl tak oslabený podvýživou, že by bez pomoci svých dcer nepřežil. Rejin bratr, který tunelem utekl hned na začátku, zmizel a nikdo o něm už nikdy neslyšel. Při masakru v květnu 1943 zahynula i Rejina matka a starší sestra.

Logo

Jurij Dorn, bývalý předseda běloruské Židovské obce, která dnes čítá 15 tisíc členů, si pochvaluje úroveň informovanosti o holokaustu v zemi. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je sice mezinárodním terčem kritiky kvůli nedemokratické vládě a policejnímu státu, ale podle Dorna je „světovou jedničkou“ v oblasti vzdělávání o holokaustu. Děti se o něm učí ve školách velmi podrobně a stále vznikají nová muzea a památníky. Důvodem je částečně i to, že nacisté za války zavraždili dva a čtvrt milionu Bělorusů, celou čtvrtinu obyvatel, a takové množství nelze jen tak opominout, říká Dorn.

Pomoc s provozem partyzánského tábora

Rae Kushnerová v dvouhodinovém rozhovoru, který je dnes v archivu amerického Památníku holokaustu, vypráví, jak přinutila jednoho sedláka, aby její rodinu odvedl do lesů. Tam potom žili několik měsíců díky jídlu, které jim nosili místní. Pak je našli partyzáni bratrů Bielských, kteří se o útěku z ghetta dozvěděli a hledali přeživší. Kušnerovi s nimi zůstali rok. Sledovali pohyb německých vojáků a pomáhali s provozem partyzánského tábora až do osvobození v květnu 1945.

Potom Rej rodinu odvedla do uprchlického tábora v Československu a odtud do Itálie. Později se v Budapešti provdala za Josefa Berkowitze, kterého znala už před válkou z novogrodské oblasti. Byl z chudé rodiny, a tak přijal jméno své ženy. V roce 1949 manželé emigrovali do Spojených států a usadili se v Brooklynu. Měli čtyři děti, včetně Jaredova otce Chanana, který se později přejmenoval na Charlese. Hlava rodiny Joseph Kushner začínal jako stavební dělník, ale po jeho smrti v roce 1985 po něm zůstalo realitní impérium s více než čtyřmi tisíci byty, píše Židovská telegrafická agentura.

autor: gzb
Spustit audio