Robert Schuster: Začal velký casting na předsedu německých sociálních demokratů

5. září 2019

I v našich zeměpisných šířkách se již rozmohly nejrůznější talentové show.

Sdělovací prostředky uveřejňují po dobu několika měsíců výzvy, aby se přihlásili všichni, kdo umí nejlépe zpívat, cvičit nebo zarecitovat. Diváci nebo posluchači následně v několika kolech hlasují a nakonec vyberou ze všech zájemců někoho, koho považují za nejlepšího.

Čtěte také

V showbyznysu je tento systém vyzkoušený a funguje, i když o reálných šancích leckterého z vítězů prosadit se mohou často již od počátku panovat pochybnosti. Aby ale podobným způsobem vybírala své vedení politická strana a k tomu ještě hodně tradiční, s více než stoletou historií, je přece jenom neobvyklé.

Němečtí sociální demokraté, kteří jsou součástí nejenom celostátní vlády, ale podílejí se na moci i v řadě regionů, se právě na takovýto casting dali. Poté, co dosavadní stranická šéfka Andrea Nahlesová po neúspěchu při květnových eurovolbách vedení strany ze dne na den opustila a z politiky úplně odešla, začali tímto způsobem hledat nového předsedu nebo předsedkyni.

A slibují si od toho hodně, minimálně, že se zastaví soustavný propad voličské podpory pro stranu, která se aktuálně pohybuje někde okolo 16 procent. Před dvaceti lety přitom ještě pro ně hlasovalo okolo 40 procent voličů, což se jim nyní může jevit jako příběh ze světa fantazie.

Kdo prokáže největší emoce?

Čtěte také

Do souboje o nejvyšší vedení se přihlásilo celkem 15 kandidátů, kteří dostanou během příštích šesti týdnů příležitost oslovit členskou základnu. Právě více než 400 tisíc sociálních demokratů nakonec vybere budoucí nejvyšší vedení ve vnitrostranickém referendu.

Většina zájemců nastupuje ve dvojicích. Souvisí to s předpokladem, že tandem může daleko lépe odrážet různé názorové proudy ve straně, stejně tak třeba i princip rovnosti pohlaví, který má pro každou levicovou stranu vždy zásadní význam.

I když to u sociálních demokratů samozřejmě nikdo neřekne nahlas, jeden z argumentů pro takovýto model, jsou pozitivní zkušenosti německých Zelených. Jejich současní lídři Robert Habeck a Annalena Baerbocková patří dlouhodobě k oblíbencům médií a daří se jim popularitu přenášet i na jejich stranu.

Čtěte také

Oficiálně nemá soutěž o nového předsedu německých sociálních demokratů žádného jasného favorita a všichni mají dostat stejný prostor. Přesto se ale hlavní pozornost soustřeďuje na současného ministra financí Olafa Scholze, který kandiduje spolu s málo známou regionální poslankyní Klarou Geywitzovou.

Scholz s přihláškou dlouho otálel a podal ji až na poslední chvíli. Původně dokonce dementoval, že by měl předsednické ambice. Tvrdil také, že vést sociální demokraty je z časového hlediska neslučitelné s exponovanou rolí ministra financí a vicekancléře. Teď bude ale právě kvůli tomu čelit nepříjemným otázkám.

Stejně tak se s největší pravděpodobností stane tím, vůči němuž se budou všichni ostatní vymezovat. Mezi německými sociálními demokraty neexistuje totiž aktuálně nic neoblíbenějšího než současná velká koalice s křesťanskými demokraty. A vždy umírněně až skoro mdle působící Olaf Scholz je jejím ztělesněním.

Robert Schuster

V talentových show ale zpravidla vyhrává, kdo prokáže největší emoce a dokáže nejvíc zaujmout publikum. To ale nemusí být nutně ten, kdo se ze všech kandidátů jeví dlouhodobě jako nejlepší.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio