Robert Schuster: Wolfgang Schäuble aneb „Pan nepostradatelný“ odchází z německé vlády

29. září 2017

Podoba, jakou bude mít příští německá vláda, je sice ještě hodně nejasná, neboť příslušná jednání zatím ani nezačala. Přesto je ale již teď jasné, že jméno dosavadního ministra financí Wolfganga Schäubleho v ní bude chybět.

Politik, jemuž bylo nedávno 75 let, se má stát příštím předsedou německého parlamentu. Tím se Schäublemu, který nikdy nedosáhl na pozici spolkového kancléře či později spolkového prezidenta, přesto nakonec dostane adekvátní pocty. Šéf Spolkového sněmu je totiž protokolárně druhým nejvyšším představitelem státu.

Wolfgang Schäuble má za sebou pozoruhodnou kariéru. Je aktuálně nejdéle sloužícím poslancem parlamentu, do něhož byl zvolen poprvé v roce 1972. Byl již ministrem ve vládách Helmuta Kohla a vyjednal například smlouvu, která se stala podkladem pro sjednocení Západního a Východního Německa.

V pozdějších kabinetech kancléřky Angely Merkelové byl znovu ministrem vnitra a financí, kde vynikl zejména jako tvrdý vyjednavač při snahách o záchranu eurozóny.

Logo

Předseda sněmovny s autoritou

Pro Merkelovou se nejpozději v tomto období stal definitivně „panem nepostradatelným“, protože získal pro její politiku vedoucí k záchraně Španělska, Portugalska a zejména Řecka, podporu mezi konzervativními poslanci.

A podobně to bylo i během následné uprchlické krize, kde dlouholetý ministr nikdy nezpochybnil rozhodnutí kancléřky otevřít hranice pro běžence.

Wolfgang Schäuble jako člen vlády Helmuta Kohla v roce 1986

Jestliže něco kritizoval, tak to byla živelnost, s jakou se tak dělo, například bez jakékoli registrace nově příchozích. A byl to také Schäuble, jenž coby strážce státní pokladny relativně ochotně vyčlenil z rozpočtu prostředky na financování pomoci běžencům.

Teď ho ovšem čeká zcela jiný, neméně těžký, úkol. Jako šéf nového Spolkového sněmu bude muset udržet na uzdě především poslance Alternativy pro Německo (AfD), kteří v parlamentu poprvé zasednou.

Lze očekávat, že po vzoru jiných evropských protestních stran, se budou zviditelňovat agresivními projevy a zneužíváním parlamentních procedur. Tomu může čelit jedině předseda sněmovny, jenž zná všechny kličky a možnosti jednacího řádu. Především ale disponuje potřebnou autoritou vycházející z vlastních životních a politických zkušeností.

Logo

Pro kancléřku Angelu Merkelovou, jež vzešla z nedávných voleb oslabena, se tak zároveň otevřela možnost nabídnout prestižní a žádané křeslo ministra financí některému ze svých budoucích partnerů v rámci nadcházejících koaličních rozhovorů. Pravděpodobnost, že se s nimi dohodne, se tak Schäubleho odchodem zase o něco zvýšila.

autor: rsc
Spustit audio