Robert Schuster: Proč budou muset občané Berlína jít po roce znovu k volbám

21. listopad 2022

Německou metropolí Berlínem otřásl nedávno verdikt tamního ústavního soudu. Tribunál rozhodl o opakování loňských voleb do zastupitelstva města i jednotlivých městských částí. Něco takového se v Německu ještě nikdy nestalo, a proto to vyvolalo značné pozdvižení.

Důvodem, proč se budou muset volby zopakovat, byla řada problémů, které svého času hlasování na mnoha místech doprovázely a budily pochybnosti o regulérnosti.

Čtěte také

V některých volebních místnostech chyběly hlasovací lístky, takže je členové komisí narychlo kopírovali přímo na místě, ačkoli museli vědět, že něco takového je nepřípustné, neboť se jednalo o oficiální dokumenty. Jinde měly k dispozici špatné sady hlasovacích lístků, přičemž ty správné nebylo zase možné obratem dovézt, protože v den voleb se v Berlíně běžel mezinárodní maraton a v celém městě byla řada uzavírek.

Mnoho voličů tak odešlo domů s nepořízenou, aniž by odevzdali svůj hlas. Někde zase zůstaly volební místnosti otevřené dlouho po 18. hodině, když už volby oficiálně skončily a v televizích se objevovaly první odhady výsledků. Zkrátka, bylo to příliš mnoho chyb najednou. Vedení města se přitom dlouho tvářilo, že za vzniklé problémy nemůže. Dokonce ani neuznalo za nutné se za to občanům omluvit. Kromě šéfky zemské volební komise nikdo neodstoupil.

To je prostě Berlín

Za to všechno nyní vystavili ústavní soudci místní vládě zdrcující posudek, v němž konstatovali řadu systémových selhání. Nařídili proto hlasování úplně zopakovat.

Čtěte také

V praxi to znamená, že všichni, co před rokem kandidovali, musejí být na hlasovacích lístcích uvedeni i tentokrát, bez ohledu na to, zda se ještě vůbec chtějí o mandát znovu ucházet či nikoli. V jednom případě to dokonce povede k absurdní situaci, že politička, která v mezičase přestoupila od Zelených k postkomunistické Levici, bude po roce opět figurovat na kandidátce své bývalé strany.

Jiná změna, která se mezitím odehrála, nakonec může být pro budoucnost Berlína daleko zásadnější. Jestliže loni vyhráli sociální demokraté a obsadili pozici starostky města a Zelení byli za nimi v těsném závěsu na druhém místě, teď by se mohlo pořadí otočit. A nejenom to, podle aktuálních průzkumů by skončili sociální demokraté v německé metropoli až třetí, protože mezi ně a Zelené by se ještě mohli vklínit křesťanští demokraté.

Robert Schuster

Všechno samozřejmě může dopadnout ještě jinak, protože kampaň, na kterou nemá přísně vzato nikdo chuť ani peníze, se teprve rozjíždí. Na stranu druhou by ale bylo velkým překvapením, pokud by voliči přešli potíže při uspořádání loňských voleb jen tak mávnutím ruky, třeba s povzdechem: „To je prostě Berlín“ a hlasovali úplně stejně jako před rokem. Na to má německá metropole příliš problémů, počínaje pokračující bytovou krizí až po nefunkční úřady. Teď k tomu všemu ještě dostala potvrzeno černé na bílém, že ani neumí uspořádat demokratické volby.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.