Robert Schuster: Když ho chytají, pěkně mu zpívají aneb Podpoří německá SPD vládu?

23. listopad 2017

Nedávný krach politických rozhovorů, které měly v Německu vést ke vzniku tak zvané „jamajské koalice“, uvrhl do potíží nejenom kancléřku Angelu Merkelovou a její křesťanské demokraty.

Nepovedená dohoda na širokém vládním spojenectví, jež měli tvořit kromě nich ještě liberálové, Zelení a bavorští křesťanští sociálové, znovu obrátila pozornost na německé sociální demokraty.

Ti by totiž mohli se stranou stávající šéfky německé vlády vytvořit jinou, alternativní politickou většinu. Potíž je ale v tom, že sociální demokracie, jež byla dosud menším koaličním partnerem v celostátní vládě, po volební porážce z letošního září rozhodla, že odejde do opozice.

Jednak proto, aby se zregenerovala, ale i z toho důvodu, že se chtěla vyhnout pokračování spojenectví právě s Merkelovou. Z pohledu sociálních demokratů jim totiž přineslo vůbec nejhorší volební výsledek v dějinách.

Martin Schulz

Lídr strany Martin Schulz i další členové jejího nejužšího vedení proto od voleb neustále opakují, že do žádné nové vlády nepůjdou. A když skončily neúspěchem snahy o vytvoření „jamajské koalice“, svorně prohlašovali, že nejčistším řešením by byly předčasné volby, přičemž sociální demokraté se jich prý nebojí.

Propad do bezvýznamnosti

V posledních dnech se ovšem ozývá stále více hlasů, že nejstarší politická strana v zemi by se měla chovat státotvorně a upřednostnit zájem celku před partikulárním zájmem strany. Není prý možné, aby v takto kritické situaci odmítala převzít zodpovědnost za další vývoj v zemi. A zároveň se objevují i návrhy, aby sociální demokraté například tolerovali případnou menšinovou vládu křesťanských demokratů.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

V čele snah dostat sociální demokraty politicky znovu do hry stojí zejména spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Tento politik, jenž byl do čela státu zvolen letos v únoru, zastával předtím významné pozice v rámci sociální demokracie – byl například šéfem jejího poslaneckého klubu a v roce 2009 ji dokonce vedl jako lídr do voleb proti Angele Merkelové.

Ačkoli členství u sociálních demokratů formálně přerušil, stále ještě disponuje v jejich strukturách řadou vlivných spojenců, kteří by se nyní mohli pokusit zvrátit původní rozhodnutí předsedy Schulze.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Za tím vším jsou ale také i zcela praktické úvahy. Pokud by se v dohledné době skutečně musel volit nový parlament, protože by ten stávající nedokázal vygenerovat žádnou většinovou vládu, tratili by na předčasných volbách zřejmě především sociální demokraté. Například současné průzkumy veřejného mínění naznačují, že by opět přišli o hlasy, takže desítce dalších poslanců by hrozila ztráta mandátů.

Kdysi hrdá strana, která ještě před dvaceti lety dostala ve volbách přes 40 procent, by se tak nadobro propadla do bezvýznamnosti. Pokud jde o voličskou podporu, nebezpečně by se přiblížila protiimigrační Alternativě pro Německo.

autor: rsc
Spustit audio