Robert Schuster: Hot anebo trop německých sociálních demokratů

22. únor 2018

Již několik dní může přes 450 tisíc členů německé sociální demokracie v rámci vnitrostranického referenda rozhodovat o tom, jestli vznikne další vláda s křesťanskými demokraty.

Program případné společné koalice i rozdělení ministerstev mohou sociální demokraté považovat za úspěch. Proti tomu ale stojí obava, že jim to nemusí být v kabinetu vedeném znovu Angelou Merkelovou nic platné, protože kancléřka si beztak všechny případné úspěchy přisvojí, zatímco za problémy nechá politicky zaplatit sociální demokraty.

A to je právě motiv, který řadu členů přiměje k tomu, aby vstup do koalice odmítli. Nevěří, že by opětovná spolupráce s křesťanskými demokraty fungovala lépe než dosud. Jsou ochotni kvůli tomu riskovat případné předčasné volby, jež by s největší pravděpodobností pro ně nedopadly vůbec dobře.

Naznačuje to i průzkum, který se tento týden objevil a musel v centrále sociálních demokratů vyvolat poplach. Vůbec poprvé přisoudil historicky nejstarší německé politické straně pouze třetí místo, a to za Alternativou pro Německo (AfD), jež svou politickou existenci postavila na odmítání eura a kritice migrační politiky dosavadní vlády.

Rozdíl mezi oběma stranami sice byl pouze těsný, a to v řádu půlprocentního bodu, což v podstatě odpovídá statistické chybě. Zjevně se ale ukazuje, že posuny ve voličské přízni, které se projevily při loňských zářijových volbách, stále ještě neskončily.

Logo

Sázka na vnitrostranickou demokracii

Případné odmítnutí vládní účasti většinou členů strany je může ještě urychlit. Není bez zajímavosti, že kromě mladých sociálních demokratů, kteří stojí v čele odporu proti nové koalici od samého počátku a představují v podstatě osu celé kampaně, přichází největší odpor proti vládnímu angažmá z východního Německa.

Jinými slovy právě z těch sociálnědemokratických regionálních organizací, jež pociťují konkurenční tlak ze strany AfD již řadu let, případně již rezignovaly a smířily se s podřadným postavením.

O výsledku plebiscitu, a tím pádem i osudu budoucí vlády rozhodne, jestli straníci zklamaní z minulých neúspěchů využijí příležitost a stranickým elitám pěkně „po trumpovsku“ vystaví stopku.

Z klíčových politiků sociálních demokratů neexistuje prakticky nikdo, kdo by se stavěl proti vládní účasti. V nedávné době tak učinil i poslední žijící sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, jehož slovo má ve straně stále váhu, jakkoli je jeho aktuální působení v energetických korporacích blízkých Kremlu vnímáno jako kontroverzní.

Robert Schuster

Sázka na vnitrostranickou demokracii a zapojení všech členů se tak může stát pro německé sociální demokraty buď odrazovým můstkem ode dna, vnese do jejich řad klid a oni se mohou pokusit zregenerovat se v rámci vlády.

Anebo odstartuje proces, na jehož konci budou ještě vzpomínat na dobu, kdy za Alternativou pro Německo zaostávali pouze o půl procenta. O nic menšího v sociálnědemokratickém referendu nejde.

autor: rsc
Spustit audio