Robert Fico: Bez uzavření evropských hranic uprchlickou krizi nezvládneme

2. listopad 2015

Ocitá se Slovensko v mezinárodní izolaci kvůli svým postojům k migrační krizi? Tuto a další otázky zodpověděl exkluzivně v pořadu Interview Plus slovenský premiér Robert Fico.

„Evropská politika selhala,“ konstatoval šéf kabinetu. Podle něj se Evropské unii nedaří ochrana vlastních hranic, ačkoli premiéři Slovenska, ale i České republiky, Polska a Maďarska zdůrazňovali důležitost tohoto kroku.

Pokud nebudou hranice Schengenu uzavřené, migrační krize nepůjde zvládnout, tvrdí premiér.

„Podle našich informací denně okolo 10 tisíc lidí vstupuje na půdu schengenského prostoru... Jasně tvrdíme, že je třeba zastavovat migranty na evropské hranici,“ žádá Fico.

Ten připomněl aspekt, který celou krizi představuje a který nelze podle politika tolerovat.

„Když my někam cestujeme mimo území Schengenu, máme pasy, všichni o nás všechno vědí. A najednou respektujeme, že desetitisíce lidí denně bez jakékoli identifikace nelegálně vstupují na půdu Evropské unie.“

I proto je Slovensko připraveno připojit se k Maďarsku nebo Rakousku, které buď zábrany na hranicích už mají, nebo jejich zavedení zvažují.

„Například Rakousko i my otevřeně hovoříme o tom, že pokud bude nutné zastavit nelegální migraci fyzicky, jsme připraveni tato technická opatření udělat,“ prohlásil Fico.

Každý nelegální migrant, který nepožádá o azyl na území Slovenska, by měl být zadržen, vysvětlil premiér. „Protože porušuje pravidla Schengenu.“

Fico znovu zopakoval postoj, který Slovensko veřejně deklaruje. „Absolutní většina migrantů jsou ekonomičtí migranti, jen malá část utíká před válkou nebo hladem. Informace vnitra a zpravodajských služeb potvrzují, že to může být až 90 %.“

„Nemůžeme věřit někomu, že utíká před válkou nebo hladem, když není spokojený ani v Rakousku, Maďarsku a směřuje jako všichni do Německa,“ dodal premiér.

Ten odmítá, aby bylo Slovensko kvůli svým postojům k imigraci včetně odmítání povinných kvót pro umisťování uprchlíků označováno jako nesolidární.

„Už dávno skončily časy Evropské unie, kdy jsme neměli právo říci svůj názor. Mou úlohou je chránit Slovensko a jeho zájmy i respektovat zájmy EU,“ prohlásil slovenský premiér Robert Fico.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio