Robert Břešťan: Žákajda ministra Dobeše

1. září 2010

Podle počasí to vypadá, že začínají asi tak podzimní prázdniny, ale ne ne. Děti školou povinné, jejich rodiče a učitelé moc dobře vědí, že s prázdninami je na pár týdnů ámen.

Dnes je 1. září, škola volá. Další krátké prázdniny budou až za měsíc. Je tu nový školní rok s novým ministrem, novou vládou a nepochybně s novým nadšením.

Bude to zajímavý rok. Ministerstvo školství přijde o 15 procent zaměstnanců, všeobecně se budou snižovat platy, ale učitelů se to prý nedotkne.

Ti budou brát pořád stejně málo. Nebo ne? Nový ministr slibuje, že pro učitele bude peněz víc. Odbory zatím straší stávkou, tak tomu asi moc nevěří…

Vybrané školy začnou také testovat nové písmo, takové tiskací, na pohled docela sympatické. A proč ne, na krasopis se už dávno nehraje. Schválně - kdy naposledy jste si doma sami zkusili napsat souvislý text školním psacím písmem? Jde to špatně, co?

Nový školní rok přinese i nové státní maturity. Vzývané i předem nenáviděné. Jaké skutečně jsou a k čemu budou, to může ukázat až praxe.

Ministr Josef Dobeš je podle svých slov taky prvňáček - ministerský. Ale ve svém prvním projevu k žákům a žákyním to vzal docel zhurta. V lehce naivním, ale vlastně celkem sympaticky idealistickém proslovu, který si dnes ze školních reproduktorů mohli poslechnout všichni žáci a studenti mimo jiné pravil: „Přál bych si, aby si hlavně starší žáci a žákyně lépe uvědomovali to, že je nutné dbát pokynů učitele a respektovat jeho autoritu." Kázeň prostě musí být.

Je to zatím asi nejviditelnější, i když zatím jen verbální, snaha ministra Dobeše. Posílit prestiž učitelského stavu, postavit se - mírně řečeno - rozvolněnému chování žáků a zapojit do výchovy a vzdělávání chtě nechtě i rodiče.

Ministr chce proto ve školství vidět i vyšší počet školských psychologů. Nic z toho ale bez peněz, opravdových, nevirtuálních, nepůjde.

A ještě jedna ukázka z projevu ministra Dobeše: „Není pro mladé studenty nic zhoubnějšího než vědomí, že za úspěchem nestojí píle a snaha, nýbrž protekce a korupce. Neměl by tu být dvojí svět výchovy a morálky jako za totality, kdy se ve školách něco učilo a doma se říkalo něco jiného. Vnímám jako svůj možná nejdůležitější úkol posilovat spoluzodpovědnost rodiny za školní výuku a výchovu. Mezi učitelem a rodičem má být partnerský vztah," řekl dnes školákům i učitelům mimo jiné Dobeš.

Ideály ministerskému prvňáčkovi tedy nechybí, snaha taky ne, nápadů má asi dost. Střet s realitou, ale bývá tvrdý, prvňáčkem byl ostatně každý z nás.

Uvidíme tedy, jaké známky za svou píli najde pan ministr zanedlouho ve své žákajdě.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.