Robert Břešťan: Za Lisabon ať krvácí žoldnéři krále Fischera

22. říjen 2009

Na to, zda Václav Klaus podepíše či nepodepíše do konce roku Lisabonskou smlouvu, by se klidně mohly začít uzavírat kurzové sázky. Jak to tak vypadá, vláda by si vsadila na Klause. Tedy - na to, že podepíše. Takže vlastně proti Klausovi...?

No, každopádně problém zvaný Lisabonská smlouva chce Česká republika vyřešit do konce roku, zopakoval včera před parlamentem premiér Jan Fischer. Jak přesně to chce udělat, neřekl. Tak nezbude, než se nechat překvapit. V tenise taky nikdy dopředu nevíte, jak zápas dopadne.

Jisté je, že Fischerova úřednická vláda tahá horké lisabonské kaštany za politiky, kteří si rozhodně nechtějí s něčím tak odtažitým pálit ruce a jít do otevřeného střetu s prezidentem. Parlamentní strany - snad s výjimkou Strany zelených - z povzdálí přihlížejí tomu, jak se páni ministři a paní ministryně snaží, a v boji za Lisabon je povzbuzují, kritizují či je ignorují.

Pozoruhodný je zejména obrat, který za necelé tři týdny udělal předseda ODS Mirek Topolánek. Pro připomenutí: bylo 29. září a po jednání s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem se Topolánek nechal slyšet, že chce s osudem Lisabonské smlouvy spojit svou politickou kariéru.

Poněkud záhadný výrok poté už nijak neupřesnil. Dost možná ho ale pronesl v záchvatu proevropské euforie, kterou nasákl v Bruselu. Po návratu do Prahy, toho času hlavního města euroskepticismu, na něj asi zase zapomněl.

Jak jinak si totiž vysvětlit jeho stávající vztah k Lisabonu? V reakci na dotaz týdeníku Respekt totiž ve své SMS napsal toto: "Musím zopakovat, že Lisabonská smlouva mě nezajímá. Pokládám už osobní a stranické náklady s ní spojené za extrémní a nemíním na ní dále krvácet."

A teď babo raď. Chtěl snad Topolánek spojovat politickou kariéru s dokumentem, který ho nezajímá? Nebo má za to, že za prosazování smlouvy, s níž vlastně ani příliš nesouhlasí, už zaplatil až příliš? Vzkazuje tím Fischerovi ať to prostě nějak vyřeší a jeho už do toho netahá?

Pálit se nechce ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten sice zdůrazňuje, že jeho strana Klause na Hrad nezvolila, sudetoněmecká karta se mu před volbami ale docela hodí. Tím spíš, když ji nevytáhl on. A spor kolem prezidentovy podmínky otočil proti bývalým koaličním stranám. Paroubka nezajímala ani tak podstata Klausových námitek jako to, zda o své podmínce v prezident minulosti informoval vládu Mirka Topolánka.

Zkrátka a dobře - ve střetu s Hradem o Lisabonskou smlouvu se nikomu krvácet nechce. Ať si tu válku vybojuje žoldnéřské vojsko zimního krále Jana Fischera.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio