Robert Břešťan: Pražský tunel a akce čistá voda

29. září 2010

Je to od pražské radnice vlastně docela odvaha. Včera si lidé mohli při dni otevřených dveří prohlédnout stavbu tunelu Blanka. Tedy místa, které zatím Pražanům, ani návštěvníkům Prahy, moc radosti nenadělalo.

Praha je už dlouhá léta rozkopaná, hromady hlíny se válejí na dohled Pražského hradu, do jámy z propadu nedávno málem zahučelo ministerstvo kultury. A zejména majitelé domů na Letné vědí něco o tom, jak znějí podzemní výbuchy a jak klesá nejen podloží, ale i cena jejich nemovitostí. A to pro tentokrát ponechme stranou cenu za stavbu, která nepochybně překročí vysoutěžených 21 miliardu a 200 milionů.

Ale važme si otevřenosti. Jak ukázalo i nedávné otevření části okruhu kolem Prahy, lidé mají technické stavby rádi a zájem o podobné exkurze je vždy značný.

S otevřeností jde před volbami pražská radnice ještě dál. Nechává si kupříkladu tisknout inzeráty, v nichž informuje, že „pražská radnice zvládá boj proti korupci". A dokládá to na chvályhodném faktu, že přijala novou protikorupční strategii, kterou - považte - za necelých sto dní vypracoval náměstek primátora Milan Richter.

A radnice argumentuje i tím, že protikorupční strategii chválí i sdružení Oživení, které se na komunální nepravosti specializuje. Jenže je tu trochu problém, který dobré úmysly trochu shazuje.

Jen pár dní předtím, než začala platit ona nová protikorupční strategie rozhodlo zastupitelstvo o tom, že Praha rychle vypíše ještě pár veřejných soutěží v hodnotě několika miliard korun. Škoda. Stačilo počkat a vše mohlo být dosti transparentnější, česky řečeno průhlednější.

Kupříkladu i zakázka na novou čističku odpadních vod na Císařské louce by nepochybně méně zapáchala. Ale zrovna na tohle narychlo vypsané řízení za víc než šest miliard korun se nová, dosti přísnější pravidla ještě nevztahují.

A tak do soutěže mohou směle vyrazit i firmy, jejichž majetková struktura může být libovolná, anonymní. Ideální to podhoubí pro střet zájmů a pro korupci, tedy přesně pro to, proti čemuž má ona bombasticky inzerovaná série opatření bojovat.

Nová protikorupční pravidla, po nichž nevládní sdružení jako je Oživení či Transparency International, volala už dlouho, začala v Praze platit 15. září. Zakázku na přestavbu čističky odeslalo město do Informačního systému o veřejných zakázkách v pátek 10. září. Je přitom nepochybné, že těch pět dní už radnice klidně mohla počkat.

Ještě ideálnější by přitom bylo, kdyby o tak velkých investicích rozhodla až radnice a zastupitelstvo vzešlé z blízkých voleb. Provize, úplatky či strach z toho, že budu brzy odstřižen od koryta za náhlým spěchem ale rozhodně nehledejme.

Vždyť Praha má tu nejpropracovanější strategii boje proti korupci a - dovolme si na závěr citaci ze zmiňované inzerce - "v implementaci protikorupčních opatření jsou plněny všechny úkoly včas a podle plánu".

Ale ani stovka odvolání mu jeho soudcovskou čest už nevrátí. Kučerovi je připisován výrok, že „když hrozí pád vlády, musí jít nezávislost rozhodování stranou politickým zájmům."

Tvrdí, že ho nikdy nevyslovil, včerejší rozhodnutí kárného senátu ale jasně řeklo, že Kučera nepřípustně zasahoval do vyšetřování korupční kauzy expředsedy lidovců Jiřího Čunka.

O stavu českého soudnictví se mluví a píše často. A málokdy pozitivně. Právní řád je nepřehledný a zaplevelený, soudy jsou pomalé, nepředvídatelné, rozpor mezi rigidním výkladem zákona a spravedlností často bije do očí, soudy a soudci jsou propojení s politikou. Jak jinak se mimochodem mohla stát soudkyní exposlankyně ČSSD Hana Šedivá?

Vždyť, řekněme spolu Ciceronem, „spravedlnost, sama tato jediná ctnost je totiž paní a královnou všech ctností."

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio