Robert Břešťan: Papež a politika od čerta k ďáblu

25. září 2009

Lepší čas pro příjezd do České republiky si papež vybrat nemohl. Nejvyšší duchovní křesťanského světa přijíždí v době, kdy se politici se svými návrhy, přístupem k úspornému balíčku a státnímu rozpočtu a vůbec pohledu na svět vzájemně posílají od čerta k ďáblu. A rozumět současné české politice, to chce opravdu pekelné soustředění. A tak trocha toho duchovna rozhodně neuškodí. Tím spíš, když se Benedikt XVI. v české politice chtě nechtě taky ocitl.

Pokud by totiž Ústavní soud nevyhověl stížnosti Miloše Melčáka, parlamentní volby by se konaly už za dva týdny. A například předseda ČSSD Jiří Paroubek se nechal opakovaně slyšet, že pro skomírající křesťanské demokraty je návštěva papeže krátce před volbami tím nejlepším volebním tahákem a reklamou.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda kontroval tím, že podle jeho informací se sociální demokraté chystají na mších v Brně a Staré Boleslavi rozdávat věřícím oranžové pláštěnky s logem ČSSD.

Teď už papež zase z české politiky vypadl. Do voleb je ještě daleko a o víkendu by taky pršet nemělo, to si snad Benedikt XVI. nahoře uměl zařídit. Jisté je, že papežova návštěva v České republice o nadcházejícím prodlouženém víkendu domácí politické tahanice aspoň na chvíli přebije. I pro člověka nevěřícího to může být tedy docela příjemné zpestření.

Očekává se, že v České republice, která patří mezi nejateističtější země světa, se mše s papežem zúčastní asi 150 tisíc lidí. Vyslechnout si mají projevy o pádu totalitních režimů před dvaceti lety, hlavními tématy papežových promluv má být víra, naděje a láska.

Při nedělní bohoslužbě v Brně také papež Benedikt XVI. požehná celkem 57 předmětů. Mezi nimi tři mohutné zvony, 39 základních kamenů pro kostely, kaple a kláštery i některé ojedinělé předměty. Mezi žehnanými budou také tři sochy, obraz, dva prapory, památník, oltářní kámen a čtyři pamětní desky. Dovolili bychom si navrhnout i 58. předmět, kterému by papežské požehnání mohlo aspoň symbolicky pomoct k větší vážnosti: Ústavu České republiky.

A na závěr jedno doporučení České tiskové kanceláře: Vrcholem oslav svátku svatého Václava se stane pondělní mše ve Staré Boleslavi, kterou bude sloužit právě papež. Kdo si chce patrona české země připomenout symbolicky v osamění, může se vydat na houby zvané václavky, které začínají růst právě na konci září.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio