Robert Břešťan: Mistrovství světa ve skoku na špek

13. říjen 2010

Diktát mediálního světa je neúprosný. Uspěje hlavně ten, kdo přináší zprávy rychle, jako první, exkluzivně. Pokud možno také kvalitně a věrohodně. Poslední dvě podmínky ale často ustupují požadavku na rychlost a aspoň zdánlivou exkluzivitu.

Proto se nám i v českých médiích rozmáhá nový obor - vyhledávačů a vykladačů myšlenek, sběratelů nápadů, představ a plánů nejrůznějších politiků či vysokých státních úředníků.

To, zda mají tyhle věci vůbec nějakou relevanci a hodnověrnost, je druhotné. Podstatné je, že titulek dobře zní, že přiláká čtenáře. Krátkodobý efekt je sice dobrý, dlouhodobě však čtenáře spolehlivě otráví.

Z leckdy banálních výroků, osobních názorů a záměrů ve stádiu momentálního nápadu se tak vytvářejí zásadní texty, které se tváří jako hotová věc. Čtenáře nutně matou, leckdy vyděsí. Ve většině případů přitom zůstane jen u nápadu, který záhy někdo dementuje.

Téma vyšumí. Ale na titulní straně se v daný den vyjímá dobře. Stačí, že někdo o něčem uvažuje a zdánlivě bombastické téma je na světě.

Naposledy třeba včerejší otvírák, tedy hlavní text Hospodářských novin a názvem „Vize 2012: rodičovská už nebude pro všechny".

Ministerstvo práce a sociálních věcí prý „začíná pracovat s nápadem seškrtat rodičovské příspěvky" tak, že by na rodičovskou dosáhly jen chudší rodiny.

„Doufám, že po mně nechcete, abych se vyjadřoval k tomu, co řekl nějaký náměstek," cituje deník ministra financí Miroslava Kalouska a sám si tak rozmetává teze, na nichž vachrlatý text stojí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v článku nefiguruje. Proti se na dotaz novin vyslovil premiér Petr Nečas.

Pomiňme, že takový podivný nápad je také v příkrém rozporu s deklarovanou snahou podporovat porodnost, třeba kvůli stárnutí populace a supernákladnému penzijnímu systému.

Nejde ani o pranýřování konkrétních novin či konkrétního textu. Ale s nástupem nové vlády, která chce deklaruje svůj reformní étos, se ale jakýkoli momentální nápad i nepromyšlený výrok povyšuje málem do nebes.

Vypovídající hodnota bývá ale nízká, pravděpodobnost, že se všechny představy kdejakého státního úředníka či politika nakonec naplní a uskuteční se také limitně blíží nule.

Stálo by za to dát si tu práci s analýzou toho, co všechno noviny za poslední měsíce napsaly o tom, jaké změny na nás politici vymysleli a co že nás to všechno čeká - třeba nové daně, poplatky, změny v sociálních dávkách, v platech a tak dále.

A po čase to všechno srovnat s realitou. Možná bychom pak my, novináři, byli o něco kritičtější a přestali bychom vítězit v mistrovství světa ve skoku na špek a chytání pokusných balónků.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio