Robert Břešťan: Kterak Václav Klaus promeškal příležitost nepodepsat

4. listopad 2009

Český prezident Václav Klaus si nechal uniknout vzácnou příležitost - nepodepsat. Respektive - zasednout k podpisu Lisabonské smlouvy v ruce s plnícím perem, které necouvlo a už jednou se odmítlo pod tuto smlouvu "podepsat".

Přesně takové pero se totiž dražilo na polském serveru www.allegro.pl. Patřilo polskému prezidentovi Lechu Kaczyńskému a selhalo právě ve chvíli, kdy se jím před zraky kamer a fotoaparátů z celé Evropy chystal po osmnácti měsících váhání připojit svůj autogram pod Lisabonskou smlouvu.

Možná v něm (tedy v tom peru) za tu dobu vyschl inkoust, možná prostě odmítlo poslušnost. Jít k podpisu se stejným perem, to by byla věru kuriózní tečka za celou českou lisabonskou anabází. Český prezident zvolil jinou tečku. Lisabon včera v 15:00 podepsal - v zákulisí, skrytě, bez jakékoli pompy. Ani nevíme, jakým perem, netušíme, jak se při tom tvářil.

Včera před půlnocí dražba Kaczyńského "kouzelného pera", které jako jediné ve svém vzdoru vůči Lisabonu vytrvalo, skončila. Získal ho muž s poněkud krkolomnou přezdívkou "biuropalikot", občanským jménem Janusz Papilot, informovala polská TVN24, která aukci organizovala.

Nabídka se zastavil na 18100 zlotých, tedy asi 110 tisících korunách. Potěšitelné je, že výtěžek jde na bohulibé účely, na pomoc dětem s mozkovou obrnou.

Dražba byla podle Pawla Wypycha z polské prezidentské kanceláře trestem pro pero za to, že svému majiteli přestalo fungovat v tak důležitý okamžik. Situaci nakonec zachránilo jiné pero a Polsko se tak stalo předposlední zemí Evropské unie, která Lisabon schválila. Poslední je po včerejšku definitivně Česká republika.

Kuličkové pero svého poradce, kterým ratifikační dokument nakonec 10. října úspěšně podepsal, si prý Kaczyński nechá na památku. Mnohem větší sběratelskou hodnotu má ale i podle samotného prezidenta pero první - nefunkční. Jak vysvětlil jeho mluvčí, "pro filatelisty mají také největší hodnotu ty známky, které byly omylem špatně vytištěné".

I Václav Klaus má s nefunkčními pery své zkušenosti. Když v roce 2003 slavnostně podepisoval prezidentský slib, připravené pero se zaleklo vážnosti situace a přestalo psát. Klaus však nezaváhal, z náprsní kapsy vytáhl náhradní psací náčiní a podepsal. Při druhém prezidentském podpisu, loni v březnu, už podepisoval darovaným perem v hodnotě asi milion korun s hrotem z osmnáctikarátového zlata potaženém platinou. Tohle pero už prostě nemohlo selhat.

Zda včera ve tři odpoledne vzal Václav Klaus do ruky plastové pero za 12 Kč, či to za milion, je jedno. Jisté je, že Evropská unie by brala jeho i podpis napsaný i tupým husím brkem.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio