Robert Břešťan: Francie, Rusko i Česko v informační válce

23. leden 2015

Slova o tom, jak zbytečné jsou protiruské sankce, slýcháme od vybraných českých politiků prakticky od chvíle jejich zavedení. Ekonomická situace Ruska samozřejmě ukazuje, že sankce svůj dopad mají.

Pokud však opatření, jež Evropská unie, Spojené státy a další země zavedly, poměřujeme zamýšleným cílem, to jest především uklidněním situace na Ukrajině, ukazuje se, že žádné sankce dosud Vladimirem Putinem nepohnuly.

Na druhé straně: sankce byly zamýšleny na rok a teprve letos na jaře začne Evropská unie řešit, zda je zrušit, změkčit, zachovat či naopak přitvrdit.

Ve stínu těchto svárů mezi Ruskem a Západem zůstává ale něco méně viditelného: ruská informační válka, jež se s ukrajinskou krizí značně prohloubila.

Dokonce i nedávné teroristické útoky ve Francii mohly posloužit jako ukázka toho, jakými prostředky a způsoby se tato forma války vede.

Čtěte také

Jedním z významných prvků je Kremlem placená a v angličtině vysílající stanice RT. Kanál - fungující donedávna pod jednoznačnějším názvem Russia Today – lze naladit podle mediálních statistik ve třech milionech hotelových pokojů po celém světě. Celkový zásah se odhaduje na 600 miliónů lidí. Je ostatně i v běžné nabídce kabelových televizí v České republice.

Proč by nás měla zajímat právě v souvislosti s útoky ve Francii? Třeba proto, že způsobem, jak událost pojala, jen dokládá důvody, proč si ji ruská vláda platí. Tolik prostoru, kolik ke komentování tragédie dostala francouzská extremistka, krajně pravicová politička Marine Le Penová, u žádné jiné nadnárodní televize nedostala.

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová

Rusko má k Le Penové blízko a naopak. Politikou Ruska je dlouhodobě podporovat levicové i pravicové extremisty a jiné „podrývače“ režimu v západních zemích. Důkazem je i to, že na konci listopadu První česko-ruská banka půjčila politické straně Marine Le Penové - Národní frontě - devět milionů eur. Banka vznikla před lety v České republice a nyní sídlí v Rusku.

To, že proruská televize „tlačí“ Le Penovou, tedy z hlediska Kremlu dává dokonalý smysl. V posledních letech se mimochodem proměnila editoriální politika televize RT. Od zjevné propagace ruských zájmů se posunula k potlačení zpráv spojených s Ruskem, ale spíše k vykreslování a zdůrazňování negativních zpráv o Spojených státech a západní Evropě.

Čtěte také

Jednou ze specialit televize je podpora různých konspiračních teorií, spojených kupříkladu s 11. zářím 2001 či „skutečnou příčinou“ války v Sýrii.

Celkově v poslední době v západní Evropě i v České republice výrazně přibylo proruských a proputinovských facebookových skupin a diskusních příspěvků pod texty. Například Chris Elliot, editor diskusních příspěvků webu britského The Guardian, na základě svých zkušeností mluví doslova o „proruském trollingu“ a „Kremlem řízené kampani“.

Nedělejme si iluze o tom, že informační válka je jen jednosměrná. Obecně platí, že při čtení a sledování zpráv je dobré zachovávat si zdravý odstup a používat selský rozum a také nepodléhat například konspiračním teoriím. Ty se již začaly šířit na internetu právě i v souvislosti s útoky v Paříži.

Noviny, ilustrační foto

Kupříkladu Petr Hájek, někdejší mluvčí českého prezidenta Václava Klause, pařížské vraždy označil za „divadlo jako z dílny zkušených amerických PR agentur.“ Takoví lidé jsou pro proruskou propagandu doslova k nezaplacení. Je jich žel dost v celé Evropě, tedy i v Česku.

Kdo má chuť, čas a žaludek, může si sám udělat rešerši třeba na Facebooku. To další obstará třeba právě zmíněná televize RT, armáda najatých a placených internetových diskutérů, či nově zakládané proruské weby. Ve válce platí, že účel světí prostředky. Prostředkem ruské informační války je leccos, dokonce i nedávné islámské řádění ve Francii.

autor: bre
Spustit audio