Robert Břešťan: Diplom i zákon - cár papíru

7. říjen 2009

To nám do sebe ty zprávy pěkně zapadají. Jeden týden zjistíme, že v Česku se koupit změna zákona, o pár dní později zase vyjde najevo, že na prodej je i vzdělání. Už nepřekvapí, že právnické. Zákony bývají v Česku označovány za cár papíru. Teď se cár papíru stává i z vysokoškolského diplomu z plzeňské právnické fakulty. Aféra s opisováním tam přerůstá ve skandál obřích rozměrů. Studium tam totiž mohlo vypadat taky takhle:

"Ahoj, Milane. Tak co, už ses rozhodl, že se vrátíš do školních lavic, ha ha?"
"Jasně, zítra ti hodím fotku, nějakou, kde jsem hubenější a vyplním ten index, jo?
"Není problém, nejsi první, ani poslední. Za týden ale jedu do Říma, to víš, kolébka práva, tak to hned tak nebude."
"To nevadí, však my se nějak dohodneme. Hlavně, že ze mě bude taky ten študovanej. Ono se to hodí. A hele, diplomku řešit nemusím, že ne?"

To, co zní jako nadsázka, se může blížit smutné realitě. Komise, která teď zkoumá poměry na fakultě, se totiž nestačí divit. Plzeň totiž byla buď líhní naprosto geniálních talentů nebo - a to spíše -vzdělávací mafie. Jak jinak si vysvětlit, že někteří studenti dokázali mít magisterský titul za dva měsíce v kapse? Méně než obvyklých pět let takto na fakultě strávily stovky lidí. A jsou mezi nimi vlivní úředníci, politici, podnikatelé.

Být právníkem je prostě in, času na studium je málo. Průsečík řešení se jmenuje korupce aneb vzdělání na prodej. Zřejmě i proto jsou plzeňská práva mezi českými politiky a vysokými státními úředníky nadmíru populární.

Svou rigorózní zkoušku tam vykonal expremiér Stanislav Gross. Jeho práce, která slibuje opravdu zajímavé počteníčko, ale k dispozici není. Nejčastěji jsou zmiňovaná i jména všeobecně neoblíbeného starosty Prahy 5 Milana Jančíka a chomutovské primátorky Ivany Řápkové. Diplomová práce ani jednoho z nich není k nalezení. Práci prý ztratila škola. A basta. Tak jednoduché to ale není.

Diplomová práce se jak známo odevzdává nejméně ve třech kopiích, každý kdo kdy nějakou psal si ji jistě pečlivě zálohoval - v počítači, flash disku, disketě či cédéčku. Proč teď oba politici svou diplomku nevytáhnout ze šuplíku a nerozptýlí důvodné podezření, že si vzdělání koupili třeba za nějakou tu protislužbu? Pokud Mgr. Ing., Ivana Řápková neukáže víc než jen dvě stránky ze své práce, může se - jak říká - "důrazně ohrazovat proti snahám zaplést ji do aféry ztracených diplomových prací Západočeské univerzity" jak chce. Moc platné jí to ale nebude. Stejně jako JUDr. Milanu Jančíkovi MBA.

Pro plzeňská práva je tahle aféra na další rána do vazu. Dobrá zpráva to ale není ani pro český právní stát jako takový. Soukromá škola s touhle pověstí by dávno zkrachovala. U univerzity tyhle tržní mechanismy příliš nefungují. Dnes by měl akademický senát potvrdit ve funkci šéfa fakulty exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten by měl plzeňská práva do základu rozebrat a zase věrohodně složit. Jinak si současní - myslím ti opravdoví - studenti na konci svých studií půjdou místo diplomu jen pro ten bezcenný cár papíru.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio