Riziko nákazy v evropských zemích je podobné, jako když bude člověk trávit dovolenou v Česku, míní epidemiolog

Začíná se řešit otevírání hranic i zahraniční dovolené a zdá se, že mnohé země budou v červnu pro turisty otevřené. Je velké riziko jet na dovolenou do Chorvatska, Itálie, Rakouska nebo Řecka? Podle epidemiologa a člena pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro uvolňování karantény Romana Chlíbka bude nutné v těchto zemích sledovat epidemiologickou situaci.

„Pokud bude situace podobná jako v České republice, tak riziko nákazy nemůže být z logiky věci vyšší,“ říká epidemiolog s tím, že lidé si především musí uvědomit, že i na dovolené, kde budou v jiném režimu, musí dodržovat bezpečnostní opatření.

Čtěte také

Dovolenou v zahraničí by pak nedoporučoval v zemích, kde se na hlášená data nedá spoléhat a kde je výskyt koronaviru větší než v Česku. „Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že v Evropě je většina zemí, kde situace bude velice podobná. Není možné chtít, aby byl člověk celý rok zavřený doma a nikam necestoval,“ zdůrazňuje. 

Důležité je podle něj volit ubytování s menším množstvím lidí a individuální způsob dopravy. „Pak to riziko není významně vyšší než při pobytu na dovolené v České republice,“ míní.

Sluneční záření inaktivuje virus

Za týden přichází další etapa uvolňování. V té souvislosti epidemiolog připomíná, že riziko hrozí tam, kde je těsný kontakt většího množství lidí. Podle aktuálních čísel ale není důvod k obavám.

„Epidemii se daří držet v situaci, jaká je, zatím tam není nic alarmujícího,“ vyzdvihuje epidemiolog, který vítá kombinaci postupného rozvolňování a zodpovědného přístupu většiny lidí.

Stále ale nelze počítat se setrvalým poklesem – přechodné vzestupy se vyskytují i v době sestupných fází epidemické křivky. „Ale pokud je to otázka jednoho dvou tří dnů, tak to není rozhodně nic alarmujícího,“ konstatuje Roman Chlíbek.

Potvrzuje také, že se naplňuje hypotéza, podle které by virus mohl slábnout s příchodem teplejšího počasí. „Sluneční záření inaktivuje virus, který se nachází na venkovních plochách,“ vysvětluje.

Na druhé straně jde podle něj stále o neznámý virus, který může být schopen se přizpůsobovat změněným podmínkám.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související