Řidiči, kteří v brněnských modrých zónách parkovali v září a v říjnu bez placení, se vyhnou pokutě

13. listopad 2018

Brněnští strážníci získali přístup do magistrátního systému, ve kterém můžou kontrolovat auta zaparkovaná v modrých zónách. Díky tomu můžou vyhodnotit případné přestupky související s nezaplaceným parkováním.

Policie se do softwaru dostala dva a půl měsíce od spuštění rezidentního parkování v Brně. Podle magistrátu to znamená, že řidiči, kteří v září a v říjnu stáli v modrých zónách bez placení, se tak vyhnou pokutě.

Podle Pavla Pospíška, který je pověřený vedením magistrátního odboru dopravy, šlo o přiměřenou dobu zavádění kontrolního systému. Na otázku, zda nešlo o chybu, když rezidentní parkování začalo platit v září, odpověděl, že ne. „Protože to je velmi zásadní změna systému parkování v Brně, která se týká velkého počtu účastníků provozu, dali jsme lidem prostor, aby se v tom systému naučili orientovat,“ doplňuje.

Jak kontrolní systém funguje?

Ulicemi Brna jezdí vozy s kamerami na střeše. Ty fotí dopravní značky a registrační značky aut. Fotografie posílají do magistrátního systému, který vývojáři městu dodali za asi 40 milionů korun. Software vyhodnotí, jestli řidič měl nebo neměl za parkování zaplaceno. Pokud ne, musí přestupek potvrdit městská policie. Teprve pak zašle magistrát majiteli auta informaci o pokutě.

Takto to ale nemohlo fungovat minimálně v září – a to proto, že Ministerstvo dopravy udělilo Magistrátu města Brna potřebný přístup do registru vozidel na konci devatého měsíce. Brněnští úředníci totiž o přístup do registru požádali v druhé půlce září, tedy dva týdny po spuštění rezidentního parkování. Zástupci města ale opakovaně tvrdí, že nejde o chybu a že rezidentní parkování lépe zavést nešlo.

Značení modré zóny na ulici Jezuitská

Pokuta až dva a půl tisíce korun

Ke kontrolnímu systému už mají přístup i strážníci. Najdou v něm takzvaná podezření přestupků, což je balík různých údajů a fotek o konkrétním zaparkovaném automobilu. Na základě toho pak městská policie vyhodnotí, jestli řidič nebo majitel auta přestupek spáchal, či ne. Mluvčí strážníků Jakub Ghanem dodává: „Strážníci mají momentálně k dispozici data od 1. listopadu a zatím to vychází tak, že tam je v průměru padesát záznamů na jeden den.“ Majiteli auta hrozí ve správním řízení pokuta až dva a půl tisíce korun za neuhrazené parkování. Než systém začne fungovat naplno, měly by řidičům přicházet informace o pokutách poštou do několika týdnů, později by to měla být podle magistrátu otázka několika dnů. Strážníci totiž nejdřív začnou vyhodnocovat údaje ze začátku listopadu, než se dostanou k aktuálním případům.

Začátek podzimu bez pokut

Údaje o zaparkovaných autech z předchozích dvou měsíců by totiž podle zástupců Brna nemusely být relevantní. První dva měsíce totiž ulicemi města projíždělo kamerové auto půjčené v Praze. Od listopadu po Brně jezdí vlastní auta, která za osm milionů korun koupila firma Brněnské komunikace. Za půjčení pražského auta společnost zaplatila necelého půl milionu korun. A toto auto se dva měsíce učilo trasy a technici ladili jeho provoz. Což bylo déle, než vedení Brna předpokládalo.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související