Řidič v německém Trevíru zabíjel úmyslně, důkazy o motivu zatím nejsou, shrnuje úterní incident v Německu Die Welt

2. prosinec 2020

„Řidič v německém Trevíru jednal úmyslně. V pěší zóně kličkoval a chtěl způsobit škodu,“ píše deník Die Welt. Policisté vyšetřují úterní incident na západě země, při kterém opilý muž vjel autem do lidí. Pět jich zabil a osm těžce zranil. 

Čtěte také

Státní zastupitelství nenašlo žádné důkazy o politickém nebo náboženském motivu útoku v centru města. Podle ministra vnitra spolkové země Porýní-Falc Rogera Lewentze ale řidič postupoval cíleně, i když se značnou dávkou alkoholu v krvi. Policisté mu naměřili 1,4 promile. Pachatel je vyšetřován v pěti případech podezření z vraždy. Kromě toho byl obviněn z nebezpečného ublížení na zdraví.

Vyšetřovatelé odmítli, že by 51letý muž spáchal teroristický čin. Nevyloučili ale možné psychické potíže, které u něj potvrdí odborníci. Podezřelý v minulosti neměl problémy s policií, nemá trvalé bydliště ani blízké příbuzné a v terénním vozidle zřejmě strávil posledních několik dní. Policisté ho zadrželi zhruba čtyři minuty po obdržení prvního tísňového volání.

„Událost otřásla celým Německem," uvedl k incidentu Lewentz a spolu se starostou Wolframem Leibem označili úterý za nejčernější den města od 2. světové války, píše Die Welt.

Brexitová dohoda jde do finále

Státy Evropské unie se obávají možných ústupků při finálních brexitových diskuzích s Británií. Hlavní vyjednavač Michel Barnier má Brusel informovat o jakékoli dohodě dřív, než ji Londýnu přislíbí. Téma pro deník The Guardian.

Čtěte také

Hlavní města zemí ve společenství chtějí mít jasnou představu o dohodě se Spojeným královstvím. Členské státy proto vyzvaly Barniera, aby se při ranní videokonferenci obrátil na své zástupce v Bruselu. Poskytl jim úplný přehled o nejnovějším vývoji jednání pobrexitového uspořádání.

Obavy vzbuzuje Barnierovo prohlášení, při kterém odhalil velvyslancům možnou „flexibilitu“ ohledně celních a hraničních kontrol. Vysocí diplomaté citovaní listem si tak myslí, že by v posledních dnech jednání mohl Británii povolit víc, než by Unie chtěla připustit. Jedním dechem ale dodávají, že i když zůstávají ostražití, mají v hlavního vyjednavače důvěru.

Před možným poškozením zájmů Evropské unie varoval po schůzce s belgickým premiérem i francouzský prezident Emmanuel Macron. Jak potvrzuje šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, Brusel je připravený na oba výsledky brexitových jednání. „Chceme dohodu, ale ne za každou cenu,” cituje ji deník Guardian.

Jaký bude Bidenův nový tým?

Příští vláda Spojených států Amerických dosáhne na řadu historických prvenství, zákonodárci a obhájci rasové rozmanitosti ale usilují o další. Píše o tom Politico.

Členové týmu nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zahrnují Afroameričanku, muže narozeného v Nigérii, Indiánku a jen jednoho bělocha. Podle Bidenových spolustraníků z řad asijských, černých a latinskoamerických demokratů to nestačí.

Čtěte také

Po větší diverzitě v kabinetu volá například Jim Clyburn, nejstarší člen kongresu a klíčový Bidenův spojenec, nebo člen Sněmovny reprezentantů Vicente Gonzalez, který vyzval ke jmenování nejméně pěti Latinoameričanů do funkcí na vládní úrovni.

I přes Bidenovu snahu o diverzitu zaznívají od zástupců jednotlivých komunit slova zklamání. Biden má ještě čas a prostor ke splnění vznešeného cíle maximální rasové rozmanitosti.

Někteří demokraté jsou ale pesimističtí poté, co viděli výsledky prvního kola výběru jeho personálu. Bidenův hlavní tým v Bílém domě bude většinou bílý, včetně jeho vedoucího pracovníka, ředitele komunikace, tiskového tajemníka, ředitele pro legislativní záležitosti nebo ekonomického poradce. Dvě z pozic kabinetu takzvané „velké čtyřky“ – tedy ministerstev zahraničí, financí, spravedlnosti a obrany – už byla obsazena bílými kandidáty, píše Politico.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

Spustit audio

Související