Richard Seemann: Z názvů německých kasáren se musí vyloučit jména nacistických hrdinů

15. červen 2017

Rozhodnutí německé spolkové ministryně obrany Ursuly von der Leyenové vymést artefakty nacistického Wehrmachtu ze zařízení Bundeswehru, vyvolává veřejnou diskusi.

Její rozhodnutí následovalo po aféře z terorismu podezřelých pravicově extremistických důstojníků Franco A. a Maximiliana T. a propuštění dvou důstojnických čekatelů pro rasistické a antisemitské výroky.

V rámci toho byla provedena prověrka ve všech armádních zařízení, při kterých bylo zjištěno na 400 nevhodných předmětů. Státní tajemník pro obranu Markus Grübel upozornil, že jde o zakázané předměty s hákovými kříži včetně obrazu z letecké bitvy o Anglii, kde toto označení je zdůrazněno na letadlech Luftwaffe.

Značná část se pak týká portrétů různých nositelů vysokých nacistických řádů nebo význačných politických osobností spolkového Německa v uniformách Wehrmachtu. Překvapivé pak bylo zjištění, že jednotka, která vzdává čest státníkům z celého světa, k tomu používá přehlídkových pušek, které převzala z nacistického Wehrmachtu.

Rommel v Augustdorfu zůstává

Erwin Rommel a Adolf Hitler

Velkou pozornost vyvolává i rozhodnutí překontrolovat všechny názvy kasáren a vyloučit přitom jména nacistických hrdinů. To se dotklo i těch, které nesou jméno Ervina Rommela. Tím se znovu otevřela diskuse o jeho úloze za nacistického režimu.

K tomu se vyslovuje veřejnost s poukazem, že byl sice Hitlerem donucen k sebevraždě, ale na straně druhé to byla Hitlerova ikona.

Zatím co je nyní obtížné zbavit se jeho jména, nebylo to tak v případě Maxe Roschera, který zemřel v roce 1940 na následky zranění, které utrpěl jako interbrigadista ve Španělsku. Důvodem bylo, že byl, komunistickým poslancem ve výmarském Říšském sněmu, který mimochodem obdržel v roce 1933 azyl v Československu.

Ursula von der Leyenová se zatím vyslovila pro zachování jména Rommela pro kasárna v Augustdorfu se zdůvodněním, že si to přejí jak vojáci tak i tamní obec.

Logo

Ohlasy, které zveřejňují i veřejnoprávní sdělovací prostředky, jsou převážně jiného mínění.

Upozorňují, že vzhledem k tomu, že se stále více prosazuje myšlenka o zřízení evropské armády, by jméno kontroverzního polního maršála, který velel Wehrmachtu v Polsku, Francii a Africe, vyvolávalo jen problémy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.