Richard Seemann: Vlekoucí jednání o nové německé vládě

27. prosinec 2017

Ve svém vánočním vystoupení německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier požádal občany, aby přes vlekoucí jednání o nové německé vládě neztrácely důvěru ve svůj stát.

„Musíme se smířit, že žijeme v době, ve které jsme konfrontováni s nečekaným vývojem a která nás znejisťuje. Kdyby lidé nebyli připraveni na tento vývoj, pak by se pastevci již v Betlému rozutekli,“ prohlásila hlava státu s tím, že po čtvrt roce jednání je sestavení vlády v nedohlednu.

Vyslovil však přesvědčení, že stát jedná podle pravidel, se kterými ústava počítá, ale v minulých letech nebyly používány. Tuto situaci si uvědomují i obě největší strany křesťanští a sociální demokraté, kteří po vánoční přestávce musí urychleně hledat východisko z této situace.

Místopředseda CDU Volker Bouffier v této souvislosti konstatoval, že předcházející jednání o vzniku jamajské koalice s liberály a Zelenými ztroskotala díky tomu, že se projednávalo do podrobnosti mnoho témat. Nyní je potřeba domluvit se se sociálními demokraty především na rozhodujících základních politických tématech, aby veřejnost neztratila důvěru ve velkou koalici.

Přijímání kompromisů

Richard Seemann

Proto nyní po vánoční přestávce musí urychleně zjistit, zdali jsou schopny prosadit základní priority, které jsou pro CDU/CSU utečenecká politika a pro SPD sociální otázka. Nato budou potřebovat pět dnů, jednání budou zahájena 7. ledna a následně 12. ledna by mělo být jasné, zdali se koncentrují na skutečně základní otázky.

Šéfka sociálnědemokratické poslanecké frakce Andrea Nahlesová v této souvislosti varovala své spolu straníky, kteří za této situace nechtějí převzít vládní odpovědnost. Již na prosincovém sjezdu někteří delegáti vyzývali k vyčkávání a přenesli veškerou odpovědnost za vývoj situace na spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou.

Podle této logiky - prohlásila přední sociální demokratka - by se mělo vyčkávat, až odejde z politické scény a všechno se zlepší. Tento postoj však označila za naivní. Merkelová se zřejmě vysloví k vzniklé situaci ve svém tradičním novoročním projevu. Rozhodující bude po ukončení sondáží 12. ledna sociálnědemokratický sjezd devět dnů poté.

Křesťanští unionisté se dohodnou o dalším postupu šest dní předtím na zasedání předsednictva strany. Pokud bude dosažena vzájemná dohoda a následná koaliční jednání budou úspěšná, mohla by skončit v dubnu příštího roku. To však je závislé na postupu unionistů, aby neukazovali svaly, ale respektovali přijímání kompromisů, varoval místopředseda sociálních demokratů Ralf Stegner.

Spustit audio