Richard Seemann: V Lucembursku bude vládnout gambiová koalice

1. listopad 2013

Velkovévoda Jindřich I. Lucemburský, aniž by čekal na výsledek jednání nové tzv. „gambiové koalice“, pověřil jejího hlavního představitele 40letého liberála Xaviera Bettela sestavením nové vlády.

Název seskupení sociálních demokratů, liberálů a Zelených je odvozen z rudo, modro, zelené vlajky afrického státu, v níž modrá reprezentuje liberální Demokratickou stranu, jejímž prezidentem je nový premiér. V dějinách velkovévodství tak vzniká první vládní seskupení, ve kterém není zastoupena vítězná Křesťansko-sociální lidová strana odstoupivšího 58letého Jean-Claude-Junckera , který stál 18let v čele lucemburské vlády. Krátkou výjimkou byla sedmdesátá léta minulého století, kdy po pět let byla u moci sociálně liberální vláda.

Nový premiér Xaver Bettel je politikem nového typu, což naznačuje i jeho příslušnost k homosexuální menšině. Je právníkem a studoval církevní, námořní a evropské právo ve Francii a Řecku. Do politiky vstoupil již jako 18letý jako člen Demokratické strany a v letech 1994 až 2002 byl předsedou její mládeže. V 26letech se stal nejmladším parlamentním poslancem a vyvrcholením politické kariéry bylo když před dvěma léty se stal starostou Lucemburku. V říjnových parlamentních volbách jeho strana získala 13 mandátů z60 aodmítl stát se junior partnerem v Junckenrově vládě, která bez jeho hlasů nemohla získat většinu.

Ačkoliv liberálové ve volbách skončili na třetím místě, vzhledem k jejich přírůstkům, využil velkovévoda svého práva vybrat si podle své úvahy premiéra a pověřil Bettela sestavením vlády. To přesto, že jeho sexuální orientace v lucemburských mediích je již pět let diskutována. Sám upozorňoval, že ještě dneska má s tím v lucemburské společnosti potíže a na příklad byl v parlamentních debatách označován „slečnou“. Po tři roky přitom žije v pevném partnerském vztahu.

Tento týden probíhají intenzivní koaliční jednání tří stran, které přes těsnou většinou dvou hlasů v parlamentě podle designovaného premiéra probíhají za „excelentního ovzduší“. Před zástupci tisku Bettel prohlásil, že jednání jsou za účasti finančních expertů konstruktivní. Děje se tak za těžké finanční situace, ve které se octla pod vládou Juncknera země. Vzhledem k obtížnosti se cesta z krize stále hledá. Veřejné finance jsou prioritní, ale i v ostatních oblastech je připravená nová vláda učinit vše pro zlepšení situace. Počítá s tím, že zřejmě v polovině prosince bude ustavena.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.