Richard Seemann: V Hamburku se po konferenci OBSE netancovalo

12. prosinec 2016

Do druhého největšího německého města Hamburku se po skončené dvoudenní vrcholné konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE pomalu vrací normální život.

Třináct tisíc policistů po odchodu šesti desítek delegací postupně ruší bezpečnostní zóny a nekontrolují již chodce. Neoficiální výjimečný stav byl skončen a na demonstracích, které během konference proběhly, nedošlo k žádným výtržnostem.

Jak konstatoval šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, na konferenci OBSE se projevily příliš velké rozpory na to, aby bylo možné přijmout společné závěrečné usnesení, což se stalo i na předcházejících. Prohlásil to po více než tříhodinovém zdržení závěrečného zasedání ministerské rady konference.

Předcházely tomu celodenní rozhovory, na kterých byla prozkoumávána celá řada citlivých otázek týkajících se především současné situace v Sýrii a na Ukrajině. Znovu se Steinmeier sešel se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem, který v předvečer zasedání vyhlásil zastavení palby v Aleppu.

Sice to nebyl oficiální výsledek konference OBSE , ale jak poznamenal Steinmeier, je to signál pro možnosti dalšího jednání. Lavrov, který na okraji konference jednal se svým americkým kolegou Johnem Kerrym, upozornil novináře, že přerušení bojů v Aleppu neznamená, že ruské operace zde budou definitivně zastaveny.

Dveře nebyly uzavřeny

Na demonstracích, které během konference proběhly, nedošlo k žádným výtržnostem

Za této situace byli delegáti konference rádi i za malé pokroky, kterých bylo na ministerské radě OBSE dosaženo. Celkem se podařilo sjednotit plénum konference alespoň na deseti textech, mezi nimi dialog o kontrole zbrojení v Evropě, o migraci a kybernetické bezpečnosti a řešení konfliktu v Moldávii.

Šlo sice o menší kroky, ale nikdo ani nepředpokládal, že za současné situace lze vyřešit konflikt mezi Východem a Západem, když ukrajinský problém ochromuje OBSE. Avšak již fakt, že se podařilo společně sejít v Hamburku na konferenci poněkud ubral na přetlaku v kotli sporů mezi mocnostmi, což kladně zhodnotil i náš ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Na závěrečný historický kongresový tanec to sice nestačilo, ale odjíždějící delegáti se ujistili, že dveře k jednání nebyly uzavřeny.

Příští zasedání bude pod patronactví Rakouska, jehož ministr zahraničí Sebastian Kurz převzal z rukou Steinmeiera předsednictví. Pokusí se zasedání OBSE navázat na tradici evropského vídeňského kongresu před dvěma sty lety?

Delegáti konference byli rádi i za malé pokroky, kterých bylo na ministerské radě OBSE dosaženo
Spustit audio