Richard Seemann: V Berlíně byla smetena velká koalice sociálních a křesťanských demokratů

19. září 2016

V nedělních volbách do berlínského zemského sněmu voliči smetli dosavadní vládnoucí červeno - černou velkou koalici sociálních a křesťanských demokratů.

Tento výsledek byl všeobecně očekáván vzhledem k tomu, že hlavní město Německa připomínalo pět let stále silněji chaotickou metropoli, od nefungující nadzemní dráhy po zhroucenou podfinancovanou správu, až po vlekoucí se stavbu ústředního letiště. Teprve pak následovaly problémy s imigrací.

Volby vyhráli sociální demokraté starosty Michaela Müllera. S pětinou získaných hlasů si zachoval funkci, ale s těžkými, více jak pětiprocentními, ztrátami. Jejich křesťanskounionističtí partneři, kteří skončili na druhém místě, se propadli se stejnou ztrátou a svými 18 procenty dosáhli historického dna.

Jak konstatují političtí komentátoři, pro Angelu Merkelovou je výsledek berlínských voleb ještě horší, než byl před dvěma týdny v Meklenbursku – Předním Pomořansku. Tam by se alespoň matematicky mohla dále podílet na vládě, ale v Berlíně není pro ní místo v jakékoli koalici.

Angela Merkelová je na pondělní tiskové konferenci označila za trpký výsledek a převzala za ně osobní odpovědnost.

Silnější pozice šéfa sociálních demokratů

Zcela jednoznačným faktem je, že otřesení vítězové mohou vládnout jedině v trojkoalici. Ta se nabízí se Zelenými a postkomunistickou Levicí, která z dosavadních etablovaných stran získala jediná volební přírůstek.

Logo

Nejsilnější vzestup, téměř 14 procent, zaznamenala pátá Alternativa pro Německo (AfD) vstupem do dalšího poslaneckého sboru. AfD však nemá koaliční potenciál. Mohli by vypomoci i liberální Svobodní, kterým se podařilo překonat pětiprocentní hranici, když na druhé straně zcela propadli Piráti.

Pro předsedu sociální demokracie vicekancléře Sigmara Gabriela má výsledek berlínských voleb velký význam, protože posílil jeho pozici. Den po nich se sešel ve Wolfsburgu jednodenní, tzv. malý sjezd strany - konvent.

Hlavním programem na jeho uzavřeném jednání je diskuse nad smlouvou o volném obchodě mezi Evropskou unii a Kanadou. K tomu v neděli předcházely protestní desetitisícové demonstrace v sedmi velkých německých městech.

Šéf sociálních demokratů spojil s prosazováním smluv o volném obchodě s USA a Kanadou svůj politický osud. Vedení sociálních demokratů doporučuje jejich další projednávání, zatím co stranická levice je rozhodně pro jejich zamítnutí, protože nejsou podle jejich názoru ekonomicky výhodné.

Spustit audio