Richard Seemann: V Berlíně byla dosažena dohoda o velké koalici.

27. listopad 2013

Německu bude zřejmě vládnout po třetí v dějinách velká koalice unionistických křesťanských stran CDU a CSU spolu se sociálně demokratickou SPD. Stalo se tak dva měsíce po parlamentních volbách, když po závěrečném sedmnáctihodinovém maratónském jednání bylo v ranních hodinách dosaženo dohody se 180 stránkovou koaliční smlouvou.

Unionisté i sociální demokraté se vyslovili s uspokojením nad výsledky jednání a jejich představitelé Angela Merkelová, Horst Seehofer a Sigmar Gabriel ji v poledních hodinách představili na tiskové konferenci. Černo-rudá koalice bude však oficiálně vytvořena za podmínky, že v polovině prosince bude uzavřená dohoda schválena půl milionovou sociálně demokratickou členskou základnou. Ta by měla potvrdit s konečnou platností dohodu, která předpokládá, že nebudou zvýšeny daně.

Především bude od roku 2015 zavedena minimální hodinová mzda ve výši 8,50 Euro a přiznání důchodů od 63let za předpokladu odpracovaných pojištěných 45let. Bude cizincům narozeným v Německu umožněno mít dvojí státní občanství a CSU se podařilo prosadit zavedení mýtného pro cizí osobní vozy, což se bude týkat i našich občanů od příštího roku. Dosaženo bylo kompromisu o důležité otázce podílů obnovitelné energie a to do výše 60 procent do roku 2030. Koaliční strany se přitom zavázaly, že přes miliardové položky na projekty velké koalice pro důchodové a sociální oblasti nebudou zvýšeny daně a od roku 2015 by nemělo dojít k novým dluhům. Německo bude přesto odhodláno pomoci technickou pomocí a půjčkami krizovým zemím.

Jak se dalo očekávat, opozice okamžitě podrobila koaliční dohodu ostré kritice i když přiznává, že některé body zaznamenávají dílčí pokrok. Týká se to na příklad zavedení minimální mzdy, a dvojího státního občanství. Zelení prohlašují, že by přesto takovou koaliční dohodu nepodepsali a strana Levice tvrdí, že na ní není vidět žádný rukopis sociálních demokratů, jak tvrdí. Samotná černo-rudá vláda pod vedením Angely Merkelové bude jmenována až 17. prosince a už nyní bylo dohodnuto, že v ní zasedne šest sociálních demokratů, tři bavorští sociálové a pět představitelů CDU.

Spustit audio