Richard Seemann: Unionisté kritizují sjezd sociálních demokratů

18. listopad 2013

Před zahájením dalších koaličních sobotních a nedělních jednání v Berlíně zástupci unionistických křesťanských stran ostře kritizovali sociální demokraty za výsledky jejich právě skončeného lipského sjezdu.

Označili je za nevěrohodné poté, co přijali především rozhodnutí o otevření vůči straně Levice po roce2017 apřitvrzení při koaličních jednáních. Vyzvali je ke kompromisům, ale ani nyní nedošlo k sblížení při řešení hlavních problémů.

Šlo o ozvěnu na emotivní závěrečný sjezdový projev předsedy SPD Sigmara Gabriela, který ubezpečil delegáty sjezdu, že vedení strany bude prosazovat požadavky „drobných lidí“ a tvrdě trvat na základních podmínkách pro uzavření koaliční dohody. Rozhodné stanovisko zaznělo poté, co delegáti uštědřili, jak zdůrazňovaly sdělovací prostředky, „facku vedení“ za nejhorší volební výsledek, které strana získala v poválečných dějinách Německa.

Předseda strany se svými náměstky obhájili své funkce, ale s viditelným poklesem podpory delegátů oproti roku 2011. Samotný Sigmar Gabriel byl sice potvrzen ve funkci šéfa strany na další dva roky, ale jeho devadesátiprocentní podpora klesla o deset procent. Se špatným výsledkem skončila i generální tajemnice strany Andrea Nahlesová, která získala jen 67procentní podporu.

O to ostřeji vystoupila na závěr sjezdu proti návrhu druhé předsedkyně Levice Katje Kippingové, aby se vedení obou stran sešlo okamžitě k jednání. Zelení proto žádají o vysvětlení sjezdového usnesení sociálních demokratů, umožňující spolupráci se stranou Levice, a znovu nabídli koaliční jednání unionistům, pokud by se nedohodli se sociálními demokraty.

Závěrečná sjezdová slova Gabriela, že nepovede stranu do koalice, o které nebude přesvědčen, že prosadí sociálně demokratické zásady, byla přijata bouřlivým, dlouhotrvajícím potleskem delegátů. Zdůraznil, že žádá podporu 473 tisíc členů při nastávajících tvrdých koaličních jednáních, jejichž výsledky budou muset být stvrzeny celostranickým referendem.

Ubezpečil, že vedení strany se nechá uplatit několika ministerskými křesly, protože jde o budoucnost strany v příštích dvaceti, třiceti letech. Když sociální demokraté prosadí své cíle, jako minimální mzdu, dvojí státní občanství, důchod od 63let, vstoupí teprve do koalice s křesťanskými unionisty, slíbil na závěr sjezdu Sigmar Gabriel.

Angela Merkelová vyzvala sociální demokraty k zdrženlivosti při jejich požadavcích. Odpovědnost za příjmy a výdaje musí být společné, jakož i zodpovědnost za ekonomický rozmach a sociální vyrovnání. Nemá smyslu propadat zjednodušujícím iluzím.

Spustit audio