Richard Seemann: Turecko – rakouské vztahy klesly na bod mrazu

24. srpen 2016

Vztahy mezi Rakouskem a Tureckem se prudce zhoršily. Ankara odvolala z Vídně svého velvyslance, aby se poradila o vztazích mezi oběma zeměmi, jak sdělil turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Obvinil přitom Rakousko, že podporuje zakázanou kurdskou stranu pracujících PKK. Mluvčí rakouského spolkového ministerstva zahraničí současně oznámil, že velvyslanec Georg Oberreiter byl pozván na turecké ministerstvo zahraničí.

Důvodem zřejmě byla vídeňská sobotní demonstrace proti porušování lidských práv v Turecku a proti izolaci Abdullaha Öcalana, který je ideovým vůdcem revolučních Kurdů. Ten byl v roce 1999 odsouzen za vlastizradu Turecka k smrti, ale rozsudek nebyl proveden a je od té doby ve vězení.

V Evropské unii je sice PKK zařazena mezi teroristické organizace, ale v Rakousku na rozdíl od Německa není zakázána, protože zde neexistuje k tomu žádná právní možnost. Její členové jako příslušníci teroristické skupiny mohou být na základě trestního zákoníka sice pronásledováni, ale PKK zde nevystupuje na veřejnosti.

Již týden předtím byl rakouský diplomat pozván na ankarské ministerstvo zahraničí, protože vídeňský list Kronenzeitung napsal, že v Turecku je povolen sex s dětmi mladších 15 let, čímž byla pošpiněna země na Bosporu.

Diplomatická fikce

Logo

Vztahy mezi oběma zeměmi se staly napjaté po ztroskotání vojenského puče proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Ankara obvinila Vídeň z údajného radikálního rasismu především po tom, co se nový sociálnědemokratický spolkový kancléř Christian Kern vyslovil pro přerušení přístupových jednání Turecka do Evropské unie.

Začátkem tohoto měsíce prohlásil, že jde vlastně o diplomatickou fikci, protože demokratický standard Turecka je vzdálený od možnosti tohoto kroku. Ministr obrany z téže politické strany Peter Doskozil prohlásil, že v této zemi vládne diktatura.

Nejde o žádný mimořádný postoj, protože i ostatní evropští politici jsou obdobného názoru, přestože Ankara hrozí zrušit dohodu o uprchlících. Turecká vláda opakovaně vyjádřila z jejich postoje zklamání.

Mluvčí vídeňského šéfa diplomacie lidovce Sebastiana Kurze prohlásil, že Rakousko má vůči Turecku pevnou pozici, ale je k dispozici k rozhovorům o všech bilaterálních vzájemných otázkách.

Spustit audio