Richard Seemann: Symbol polsko-německého usmíření ohrožen

13. srpen 2013

Viditelný památník polsko-německého usmíření je ohrožen po zjištění, že jeho budovatel hrabě Albrecht von Krockow, který před šesti lety zemřel v požehnaném věku 94 let, byl příslušníkem SS. Jeho šlechtická rodina žila až do roku 1945 v tehdejším západním Prusku, odkud uprchla před Rudou armádou a usídlila se v západoněmeckém kraji Trier-Saarburg.

Albrecht von Krockow zde pracoval jako správce statku, zabýval se zemědělstvím a angažoval se v komunální politice a byl poslancem zemského sněmu. Po zhroucení berlínské zdi se rozhodl navázat na 700letou rodinnou tradici, a proto požádal o obnovení polské státní příslušnosti. Restituoval ruiny rodinného zámku v Krockowě u Gdaňska, které přeměnil v hotel a muzeum pro středisko evropských setkání. Z jeho iniciativy byla navázána četná městská partnerství a byl dáván za vzor polsko-německého usmíření.

Informace listu „Gazeta Wyborcza“, že krajská správa v Gdaňsku chce hraběti posmrtně odejmout polské státní občanství, vyvolala v Německu značné překvapení. Tímto rozhodnutím by byla postižena celá Krockowa rodina na základě zákona z roku 1930. Musela by odevzdat polský pas, protože její příslušník sloužil Polsku nepřátelské armádě.

Syn zesnulého hraběte Ulrich je přesvědčen, že jde o politickou hru. Pravicová opozice v Polsku varuje před výprodejem země Němcům, která bude usnadněna od roku 2016 na základě členství v Evropské unii. Proto je rozhodnut předložit ministerstvu vnitra stanovisko, že jeho zesnulý otec chtěl pro Polsko dobro, nebyl nacistou ani válečným zločincem.

Proč údajně v roce 1940 vstoupil do řad zločinecké organizace SS však neobjasnil. Faktem zůstává, že obnovený zámek v pastelových barvách s červeně zářící střechou každým rokem navštíví 40 tisíc návštěvníků a je viditelným památníkem polsko německého usmířením. Pokud však pomořanská krajská vláda u soudu prosadí, že vrácení zámku bylo nezákonné, pak Ulrich von Krockow přijde o své sídlo. Jeho další osud bude nejistý a z prosperujícího střediska evropských setkání by se mohl bez řádného majitele opět zámek změnit v ruinu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.