Richard Seemann: Švýcarsko ke Krymu zaujalo zlatou střední cestu

27. březen 2014

Švýcarská spolková rada Bundesrat ve středu zdůraznila, že v ukrajinské krizi upřednostňuje deeskalaci a dialog před sankcemi, které by mohla převzít od Evropské unie nebo Spojených států. Současně upozornila, že Švýcarsko zablokovalo majetek bývalého ukrajinského prezidenta a jeho nejbližšího okolí.

Nebude vydávat povolení pro vývoz zbraní do Ruska a přechodně opustí od vzdělávacího programu pro jeho vojenské příslušníky. Bude tak činit v rámci své nestranné politiky při podporování dialogu se všemi stranami konfliktu. Uvítala proto rozhodnutí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyslat na Ukrajinu pozorovatele.

Spolkový prezident Didier Burkhalter současně prohlásil, že to co se událo na Krymu je v rozporu s mezinárodním právem. Vláda bude podrobně sledovat uzavřená opatření Evropské unie a Spojených států v souvislosti s krymskou krizí. Pro tento účel je pověřen departement pro zahraničí navázat spolupráci na technické úrovni, aby mohl přijmout případně nutná opatření. Soustředí se především na dialog a deeskalaci, které bude Švýcarsko prosazovat jako letošní předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci.

Čtěte také

Bude přitom využita i moskevská návštěva spolkového prezidenta při příležitosti oslav 200. výročí navázání diplomatických styků mezi Švýcarskem a Ruskem. Burkhalter při této příležitosti se chce s Vladimirem Putinem dotknout i krymského problému. Datum návštěvy, která byla plánována ještě před propuknutím krize na Ukrajině, však zatím nebyla stanovena. Švýcarsko velmi oceňuje vztahy s Ruskem, na které se soustřeďuje nynější výročí navázání diplomatických styků, kterému jak švýcarští politici zdůrazňují, vděčí, že rozhodujícím způsobem umožnilo na vídeňském kongresu v roce 1815 existenci moderního, nezávislého, neutrálního federálního Švýcarska.

Chce se proto nyní v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci spolupodílet na mírovém vyřešení současné krize. Proto také s velkou pozorností sleduje německé iniciativy a pragmaticky posuzují středeční moskevské jednání šéfa koncernu Siemense Joe Kaesera s šéfem Kremlu. Povzbuzující je i poslední prohlášení kancléřky Angely Merkelové, že současná krize by se mohla vyřešit bez ekonomických sankcí proti Moskvě.

Spustit audio