Richard Seemann: Švýcaři se odmítli předčasně vzdát jaderné energetiky

28. listopad 2016

Pokus švýcarské strany Zelených, aby konfederace vystoupila z energetické jaderné koncepce, zcela ztroskotala, když v nedělním referendu většina, tedy téměř 55 procent, její návrh odmítla.

Ti usilovali, aby tři z pěti jaderných elektráren byly vypnuty již v příštím roce a poslední v roce 2029. Zelení se snažili využít situace, kdy se po jaderné katastrofě v japonské Fukišimě v roce 2011 švýcarská vláda rozhodla provést změnu v získání obnovitelné energie do roku 2050.

Současně měly již vybudované jaderné elektrárny zůstat v provozu až do vyčerpání jejich bezpečnostních možností. Toho využili odpůrci jaderné energetiky a upozorňovali na jejich značné stáří, které vyvolávají nebezpečí rizik možných z toho vyplývajících nenapravitelných katastrof.

Obavy u obyvatelstva sice vyvolávala skutečnost, že dvě její sousední země Německo a Rakousko opustily jadernou závislost, ale naopak Francie a Itálie ji podporují.

Vláda před referendem varovala, že urychlené vystoupení by mělo za následek nutně dodávat potřebnou energii ze zahraničních jaderných a uhelných elektráren. Švýcarské jaderné elektrárny kryjí v současné době 40 procent spotřeby, zbytek pak vodní elektrárny.

Napadnout vládní energetickou strategii

Referendum v názoru na další provozování jaderné energie rozdělila konfederaci podle jazykového území. Francouzsky hovořící západní švýcarské kantony hlasovaly pro, z toho ženevský s většinou téměř 60 procent.

Jaderná energie. Ilustrační foto

Německy hovořící kantony naopak jasně odmítly až na malé výjimky protijadernou iniciativu. Celkem hlasovalo proti ukončení výroby jaderné energie jeden milion třista tisíc občanů a pro bylo milion hlasujících, takže odpůrci jaderné energie, kteří referendum vyvolali, prohráli. Volební účast byla 45 procent, což je na tamní poměry vysoká.

Protože ve vládním usnesení se konkrétně neuvádí, kdy budou jaderné elektrárny ve Švýcarsku odpojeny ze sítě, není jasné, jak dlouho budou ještě působit. Zřejmě až do té doby, dokud je dozorčí orgány budou považovat za bezpečné a provozovatelé z ekonomických důvodů za nenahraditelné.

Zklamání odpůrců jaderné energetiky z výsledků referenda je však neodrazuje od pokračování v jejich úsilí, o které se již pokusili bez úspěchu sedmkrát. Chtějí proto nyní napadnout vládní energetickou strategii do roku 2050.

Spustit audio