Richard Seemann: Svět je otřesen berlínským atentátem

20. prosinec 2016

Berlínská tragédie vyvolala spontánní mezinárodní ohlas. Ruský prezident Vladimir Putin jej označil za šokující zločinný čin proti mírumilovným civilistům. Americký prezident Barack Obama vyslovil prostřednictvím telefonického rozhovoru Angele Merkelové svou účast.

Donald Trump, potvrzený téhož dne voliteli ve funkci prezidenta Spojených států prohlásil, že je nutno teroristy a jejich sítě z našeho světa vymazat. Ve Washingtonu mluvčí Národní bezpečnostní rady nabídl Německu pomoc. Prezident Evropské rady Donald Tusk slíbil, že v tomto boji proti terorismu Evropa pomůže.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že informace z Berlína jsou o to více šokující, že se staly v době, kdy lidé slaví v předvánoční době porozumění a mír. Pověřenkyně pro zahraničí Mogherini zdůraznila, že je na straně všech obětí a jejich rodin.

Francouzský prezident Francois Hollande prohlásil, že jeho spoluobčané sdílejí smutek Němců. K solidárnímu postoji se přihlásila i turecká, japonská izraelská i pákistanská vláda spolu s celou řadou dalších zemí. Hlubokou účast vyslovil německé kancléřce i papež František.

Útok na kulturní identitu Evropy

Francois Hollande

Mimořádnou pozornost vyvolala berlínská tragédie v sousedním Rakousku. Spolková vláda se zabývala vzniklou situací a po jejím zasedání vyslovil sociálně demokratický kancléř Christian Kern hlubokou účast s postiženými oběťmi: "Jsme zasaženi tímto pro nás hrozným dnem, protože Berlínem je městem, které je blízké Rakušanům."

Rovněž předseda lidovců vicekancléř Reinhold Mitterlehner projevil účast a vyslovil solidaritu alpské republiky s Německem. Mluvčí ministerstva vnitra prohlásil, že Rakousku sice nehrozí přímé teroristické nebezpečí, ale všeobecně v Evropě nelze vyloučit, že k němu může dojít.

Hlubokou účast vyslovili i premiéři České republiky, Slovenska a Polska. Slovenský premiér Robert Fico označil masakr za útok na kulturní identitu Evropy. Slovensko zvýšilo ostrahu hranic s Českou republikou a Rakouskem.

Spustit audio