Richard Seemann: Stínová světovláda zasedala v Drážďanech

13. červen 2016

V neděli skončilo třídenní zasedání 64. setkání Klubu Bilderbergu v hlavním saském městě Drážďanech. Bylo to poprvé, co toto sdružení, které je považováno za stínovou vládu světa, se konalo na území, které patřilo do sféry komunistického vlivu.

Předseda tohoto přísně utajovaného zasedání, které se koná tradičně bez přítomnosti sdělovacích prostředků, Henri de Castries prohlásil, že toto letošní zasedání zůstane v paměti jeho 130 vysoce postavených osobností, které mají rozhodující vliv na světovou politiku, ekonomiku, média, vědu a ozbrojené síly.

Hlavními tématy jednání byly otázky imigrace, uprchlíků a z toho plynoucí situace v Evropě, Rusku a na Blízkém Východě. Šlo o zástupce dvou desítek zemí, kteří se radili se špičkovými německými politiky, jako ministr financí Wolfgang Schäuble, ministr vnitra Thomas de Maiziére nebo obrany Ursula von der Leyenová.

Spolková kancléřka Angela Merkelová, která byla též pozvána, se jednání neúčastnila, protože odletěla do Číny k jednání s tamními nejvyššími činiteli.

Víc policistů než demonstrantů

K mezinárodním hostům patřil nizozemský král Willem Alexander, ředitelka mezinárodního měnového fondu Christistine Lagardeová, belgický premiér Charles Michael a též guru této této vlivné společnosti 93letý bývalý tvůrce americké zahraniční politiky Henry Kissinger.

Nakonec však policistů bylo více než demonstrantů

Její předseda vysoce hodnotil špičkový profesionální výkon místních úřadů na vytvoření přátelského ovzduší konference.

Na základě neblahých zkušeností s předchozími zasedáními, proti kterým protestovali tisíce odpůrců politiky, kterou představovali její účastníci s vlivem na světovou politiku, místní úřady připravily řadu opatření.

Byly namířeny proti ohlášeným protestům odpůrců globalizace a antiamerikanismu. Těch bylo jen ve vnitřním městě ohlášeno na dvě desítky extremistů, jak zleva, tak zprava.

Kolem luxusního hotelu v Taschenberském paláci, který byl obklopen překážkami, bylo připraveno několik stovek policistů. Na střed města byl vyhlášen zákaz shromáždění pro více jak patnácti osob. Nakonec však policistů bylo více než demonstrantů.

Na ohlášené protestní shromáždění antifašistické organizace „Rudý prapor“, kterých se mělo účastnit na 15 tisíc, přišlo kolem třiceti osob. A tak se prominenti mohli klidně rozjet do svých domovů a veřejnost může s napětím čekat, co se podaří stínové světovládě prosadit.

Spustit audio