Richard Seemann: Spekulativní proces s německým Bondem pokračuje

5. říjen 2016

V Bochumi před tamním zemským soudem v úterý pokračoval proces hodnocený jako historický ve věci stíhání daňových podvodů v dějinách Německa. Ve středu zájmu soudu je legendární, dnes šestasedmdesátiletý Werner Mauss, skutečně žijící německý James Bond označovaný za jediného pravého tajného agenta Spolkového kriminálního úřadu, Spolkového úřadu pro ochranu ústavy a zpravodajské služby BND. Týká se nezdaněných 15 milionů eur z tajného konta v Lucembursku.

O jejich původu jsou soudu předkládána dvě vysvětlení. Obžaloba vychází z toho, že jde o ukryté peníze Mausse, bývalého prodejce vysavačů, který se vypracoval různými spekulacemi na multimilionáře. Jeho obhájci naproti tomu tvrdí, že tyto peníze jsou ve správě konsorcia mocných zemí vedeného Izraelem s nejvyšším požehnáním Vatikánu.

Měl zachránit papeže a působit v Číně

Mauss je obviněn z toho, že zatajil zdanění svého majetku v Německu, které se pohybuje kolem 50 milionů eur. Tvrdí, že mu byly svěřeny konsorciem pro financování boje proti terorismu a mezinárodnímu zločinu. Jejich prostřednictvím měl zachránit život tehdejšího papeže Benedikta XVI. před otrávením sicilsko-kolumbijskou drogovou mafií, které se postavil do cesty.

Mauss se měl také jako vyjednavač aktivně účastnit osvobozování rukojmích a pro zájmy Vatikánu působil v Číně. Skutečným správcem uložených peněz má být Izrael a jeho ministr Amir Perec mluvčí tajného konsorcia. Obhájci předložili fotografie, kde si potřásají rukama, a ministrův osobní dopis, který má potvrzovat jeho existenci, a také videozáznam, kde je Mauss pod krycím jménem Seiler hostem Knessetu.

Papež Benedikt XVI.

Mauss se odmítá vyjádřit k obžalobě

Před zahájením druhého dne jednání byly zveřejněny další informace, totiž že byl prostředníkem i při nelegálním financování vládních křesťanských unionistů. Konkrétně jde o údaje, že prostřednictvím svých advokátů od roku 2008 převedl na jejich účet více jak 80 tisíc eur.

Obžalovaný, který složil milionovou kauci a je souzen na svobodě, se dostavil na jednání zahalen v plášti s kapucí a odmítá se vyslovit k obžalobě. Předseda soudu Markus van den Hövel oznámil, že navíc podléhá povinnosti zachovávat státní tajemství vzhledem ke svým zpravodajským aktivitám.

Státní zastupitelství prozatím pozvalo deset svědků, mezi nimi osoby z Vatikánu a Izraele. Soud stanovil prvních devět dnů pro líčení do poloviny prosince letošního roku.

Spustit audio