Richard Seemann: Řecký premiér žádá na Německu astronomické reparace

17. srpen 2016

Řecká vláda se bude nadále snažit, aby Německo nahradilo ve formě reparací škody za válečné zločiny, kterých se dopustilo za 2. světové války v Helénském státě.

Budeme za to do konce bojovat na diplomatické úrovni a když to bude nutné, i právní cestou, prohlásil ministerský předseda Alexis Tsipras na úterním vzpomínkovém shromáždění za oběti nacionálního socialismu v západořecké obci Komeno.

Wehrmacht zde 16. srpna 1943 zavraždil na tři stovky obyvatel a Tsipras je prvým řeckým premiérem, který vesnici navštívil.

Sdělovací prostředky jako příčinu tohoto kroku vidí v dlouhodobé debatě o náhradě škod, které by mělo mít Německo vůči Řecku. V minulém roce podle údajů ministerstva financí, centrální banky a parlamentního zvláštního výboru bylo vypočítáno, že za škody ve 2. světové válce Německo dluží od 269 do 332 miliard euro.

Kromě válečných zločinů a škod v době okupace je započítána i nucená půjčka, kterou Řecko musela uzavřít s tehdejší německou Říšskou bankou. Německá spolková vláda po právní stránce však považuje tyto požadavky za vyrovnané.

Odškodnění Namibii jako naděje

Logo

Opírá se přitom o dohodu z 18. března 1960, kdy řeckým občanům za pronásledování a z toho plynoucí škody bylo vyplaceno 115 milionů marek. Ostatní vzniklé škody zůstaly, jak poukázali odborníci, v temnu. V roce 2015 Řecko předložilo seznam souhrnných škod, za které - podle jeho názoru - nebylo nikdy odškodněno.

Jen nesplacená nucená válečná půjčka podle toho činí více jak deset miliard euro. Během okupace bylo zničeno v důsledku odvetných opatření na pět stovek obcí, rozvrácena dopravní infrastruktura, zničena veškerá nádraží, tunely a mosty.

Obrovské ztráty utrpělo obyvatelstvo, na deset tisíc osob bylo popraveno, 60 tisíc Židů zavražděno a podle údajů Mezinárodního červeného kříže jen do roku 1943 na 350 tisíc Řeků bylo umořeno hladem.

Po téměř třech letech nyní zvláštní parlamentní výbor zveřejnil zprávu, že nárok Řecka vůči Německu činí 279 miliard euro. V osmdesátistránkové zprávě se konstatuje, že jde o právní a morální imperativ, jehož vyrovnání by bylo nejlepším základem pro upřimný a bezproblémový vztah mezi Němci a Řeky.

Je to poprvé, co parlament požaduje po spolkové republice odškodnění. Určité naděje z pozitivního přístupu Berlína k tomuto dlouholetému problému by mohlo naznačit jeho nedávné rozhodnutí odškodnit jihoafrickou Namibie za genocidu provedenou ještě císařským koloniálním režimem před sto lety.

Spustit audio