Richard Seemann: Rakouští lidovci rebelují

23. prosinec 2013

Ještě ani nezaschl inkoust na podpisech smlouvy o velké koalici mezi rakouskými sociálními demokraty SPÖ a lidovci ÖVP, a v sobotu došlo mezi nimi k první šarvátce. Generální tajemník ÖVP Gernot Blümel veřejně kritizoval sociálně demokratickou ministryni školství Gabrielu Heinisch-Hosekovou, že prosazuje vznik společné školy.

Jde o jeden z hlavních bodů volebního programu SPÖ, aby vznikla společná škola pro 10 až 14leté. Podle nové ministryně, i když se tento projekt nepodařilo v plném rozsahu do koaliční smlouvy prosadit, nebyl však tento požadavek smeten ze stolu. Proto nové střední školy, které budou nyní budovány, se vydají touto cestou. Blümel požaduje konstruktivní vládní spolupráci, aby se obnovila důvěra veřejnosti k politice.

Ke střetu došlo za situace, kdy v lidové straně dochází k rozporům o účelnosti uzavření koalice se sociálními demokraty. Výrazem je i hlasování v nově ustaveném parlamentě, když čtyři poslanci ÖVP ze Štýrska opustili plénum, když se mělo rozhodovat o fúzi ministerstev hospodářství a vědy. Již předtím při vládním návrhu nového služebního zákona učitelů se zdrželi hlasování. Štýrský lidovecký šéf Hermann Schützenhöfer zdůraznil, že tyto postoje vyplývají z toho, že jeho straníci nejsou schopni unést uzavřenou koaliční smlouvu, na jejímž základě vznikla nová vláda. Především proto, že zde chybí tolik potřebné strukturální reformy proti zadlužování státu a při podpoře vzdělání.

Politologové poukazují, že rozpory vznikly poté, kdy stranický šéf Michael Spindelegger, aby dosáhl uzavření koaliční smlouvy, provedl rozsáhlé personální změny. Jde o největší od roku 1986 a jejich výrazem je skutečnost, že byli jmenováni noví vrcholoví funkcionáři strany a z osmi ministrů jsou čtyři zcela noví. Nejviditelnější byla změna ve funkci ministra financí, kde byla vystřídána se slzami v očích Maria Fekterová samotným šéfem lidovců. Svou funkci ministra zahraničí si nevyměnil, jak se očekávalo se zkušenou političkou, ale svěřil jej 27letému Sebastianu Kurzovi.

Jak prohlásil nový předseda poslaneckého klubu Reinhold Lopatka lze za této situace pochopit, že v prvním okamžiku muselo dojít především v zemských organizacích k nepochopení a emocionálním prohlášením. Zejména pak, že tyrolské, solnohradské a štýrské nemají jediného rodáka v nové spolkové vládě. Přesto věří, že vládní většina není údajně zatím ohrožena, protože by muselo hlasování opustit při nejmenším patnáct mandatárů a takové nebezpečí zatím nehrozí.

Spustit audio